NOS NieuwsAangepast

Voetbalclubs mijden kunstgrasveld: jouw vereniging ook?

Zeker dertig clubs nemen maatregelen vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's die het spelen op een kunstgrasveld met rubbergranulaatkorrels met zich mee kan brengen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

De clubs reageren daarmee op een uitzending van Zembla waarin wetenschappers stellen dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaatkorrels.

Ongeveer de helft van deze clubs heeft besloten dat er de komende tijd niet op kunstgras gespeeld mag worden. Andere clubs geven aan dat alleen de jeugd niet meer op kunstgras mag spelen, omdat het gezondheidsrisico voor kinderen groter is en er geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen van blootstelling aan rubbergranulaatkorrels bij kinderen.

Bekijk op de kaart hieronder welke clubs ons hebben laten weten dat ze maatregelen nemen:

Een deel van de clubs laat keepers niet meer op het kunstgras trainen. Keepers komen van alle spelers het meest in aanraking met rubbergranulaatkorrels, en lopen de grootste kans om de korrels per ongeluk in de mond te krijgen.

Kurk in plaats van rubber

Bij voetbalclub Krabbendijke neemt men het zekere voor het onzekere. De gemeente heeft daar besloten alle rubber kunstgrasvelden te vervangen door kurk kunstgrasvelden. Binnen enkele weken moet dat gebeurd zijn. Tot die tijd speelt de club gewoon op het rubber kunstgras, omdat er geen andere velden beschikbaar zijn.

Zak met kunstgraskorrels bij Geel Wit Ameland

Sommige clubs waren bezig een kunstgrasveld met rubberkorrels aan te leggen, en hebben inmiddels besloten over te stappen op een kunstgrasveld met kurk. Bij Geel Wit op Ameland staan de zakken met rubberkorrels al klaar, maar weet de club niet zeker of ze de korrels wel moeten gebruiken.

Eigen onderzoek

AFC uit Amsterdam wil het onderzoek van het RIVM niet afwachten. De club gaat zelf onderzoek doen en heeft daarvoor "een gerenommeerd internationaal onderzoeksbureau" ingehuurd die monsters van het Amsterdamse veld gaat nemen. Wel laat de club, in navolging van het advies van de KNVB, de wedstrijden op kunstgrasvelden gewoon doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl