NOS NieuwsAangepast

KNVB begrijpt zorgen kunstgras: als je dat hoort, schrik je je rot

Voetbalclubs die wedstrijden afgelasten omdat er anders op kunstgrasvelden moet worden gespeeld, hoeven niet veel tegenstand van de KNVB te verwachten. Dat valt op te maken uit de woorden van Chris van Nijnatten van de voetbalbond. "De KNVB zal waarmaken wat we zeggen: dat we begrijpen dat er onrust is en dat we begrijpen dat ouders bang zijn hun kinderen te laten spelen op die ondergrond."

Van Nijnatten reageerde in het NOS Radio 1 Journaal op berichten van ongeruste clubs en ouders naar aanleiding van een tv-uitzending van Zembla afgelopen woensdag. Daaruit bleek dat kunstgrasvelden met zwarte rubberen korreltjes tussen het gras schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Van Nijnatten begrijpt die ongerustheid. "Ik heb zelf ook kinderen. Als je dat hoort schrik je je rot en vraag je je af: kan dat wel, mijn kind op kunstgras?"

Uit onderzoek is tot op heden niet gebleken dat het extra gevaarlijk is om op kunstgras te spelen.

Chris van Nijnatten, KNVB

De KNVB heeft van nog maar weinig clubs vernomen dat ze niet meer op de kunstgrasvelden gaan spelen. "Maar als ze dat niet meer willen, dan is dat de verantwoordelijkheid van die clubs. En dat begrijpen we wel." Van Nijnatten verwacht niet dat het wedstrijdschema gevaar loopt. "Als er grote problemen zijn dan lossen we die samen met de clubs op. Wedstrijden kunnen bijvoorbeeld ook doordeweeks worden gespeeld."

Toch zegt de bond dat er gewoon op het kunstgras kan worden gespeeld. "Tot op heden is niet gebleken dat het extra gevaarlijk is om op die ondergrond te spelen", zegt Van Nijnatten. De KNVB baseert zich op een bestaand onderzoek van het RIVM. "Dat is leading voor ons."

De KNVB heeft wel in juni al aangedrongen bij het RIVM op nieuw onderzoek, zegt hij. "Wij hebben er niet voor gestudeerd en kunnen dat zelf niet doen. Het RIVM neemt ons verzoek serieus en we hebben daar begin volgende week overleg over." De bond wacht ook de uitslagen af van een onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie wordt gedaan. Die uitslagen worden begin volgend jaar verwacht.

Wat zou er zo gevaarlijk zijn aan kunstgrasvelden?

De onrust dringt ook door bij de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). "Wij zijn uiteraard ook gebeld door onze leden die willen weten wat de stand van zaken is", zegt directeur André de Jeu.

Net als de KNVB volgt ook de VSG de lijn van het RIVM. "We hebben contact gehad met het instituut, dat gisteren met een statement is gekomen. Het RIVM heeft te kennen gegeven dat kunstgras geen gevaar vormt voor de volksgezondheid." Het RIVM concludeert dan ook dat er geen reden is om te stoppen met sporten op deze velden.

Ook de VSG wacht de resultaten van het Europese onderzoek af. "Het is niet gek dat er in Europa wordt gekeken en dat het RIVM daarna kijkt wat er aanvullend nodig is", zegt De Jeu.

Kamervragen

Ook de politiek buigt zich over de zaak. "Het RIVM valt onder het ministerie van Volksgezondheid en daarom wil ik van de minister weten welke risico's zij ziet", zegt Tweede Kamerlid Bruins Slot van het CDA. Dinsdag zal ze de minister Kamervragen stellen bij het wekelijkse vragenuurtje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl