ANP

Goedemorgen, het blijft vandaag op de meeste plaatsen droog en het wordt maximaal 13 graden. Vanochtend is er in het westen nog zon, later trekken er vanuit het noordoosten wolkenvelden over Nederland.

Wat heb je gemist?

'Twee terroristen waren 13 november op weg naar Schiphol'

Op de dag van de aanslagen in Parijs vorig jaar, zijn er ook twee terroristen van Brussel richting Schiphol gereisd om een aanslag te plegen, dat meldt de Franse krant Le Monde. Ze kochten een enkeltje met de bus naar Amsterdam, maar gingen dezelfde dag nog terug naar Brussel. Waarom de aanslag niet is doorgegaan, blijft onduidelijk. De twee verdachten werden dit voorjaar opgepakt in Molenbeek en Anderlecht.

Militairen assisteren de Koninklijke Marechaussee bij de extra controles bij luchthaven Schiphol ANP

Kamer maakt het Wiebes lastig in debat over vertrekregeling

Staatssecretaris Wiebes moet voor dinsdag uitleg geven aan de Tweede Kamer over de riante vertrekregeling bij de Belastingdienst. Die gaat ruim 700 miljoen euro kosten, 10 procent meer dan waarop was gerekend. Wiebes gaf toe dat hij om advies had moeten vragen bij een commissie die toezicht houdt op de reorganisatie. Door de riante regeling vertrekken er niet zoals werd verwacht 5000 mensen, maar ruim 7800 mensen.

Kantoor van de belastingdienst in Amsterdam ANP

Steeds minder hbo'ers halen hun diploma in vijf jaar

Onder meer door de strengere kwaliteitseisen daalt het aantal hbo'ers dat na vijf jaar een diploma heeft. Vooral jongeren met lager opgeleide ouders en ingestroomde mbo'ers haken tussentijds af of doen er langer over, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het instituut noemt de situatie zorgelijk. Ook studentenorganisatie ISO maakt zich zorgen en pleit ervoor dat eerstejaars meer studievaardigheden wordt geleerd, zodat de kans op slagen groter wordt.

Verder vandaag...

Debatteert de Tweede Kamer over het alcoholslot, waar de Raad van State vorig jaar een streep door zette. 

En het tassenmuseum Hendrikje bestaat 20 jaar en opent daarom een expositie met de meest spraakmakende tassen van Europese vorsten en vorstinnen. In het Amsterdamse museum zijn tassen te zien van onder anderen koningin Elizabeth, keizerin Sisi en prinses Gracia. Koningin Máxima selecteerde drie tassen uit de collectie van koningin Juliana. Morgen is de officiële opening, vandaag mag de pers alvast een kijkje nemen.

Vanmiddag doet de rechtbank in Gouda uitspraak in de zaak tegen de anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie. Hij zou zich tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014 hebben verzet bij zijn aanhouding. Ook wordt de man ervan verdacht dat hij een agent heeft mishandeld door onder meer in zijn been te knijpen. Het OM heeft een geldboete van 1500 euro geëist.

Fijne dag!

STER reclame