Eric Wiebes (VVD)
NOS NieuwsAangepast

Kamer maakt het Wiebes lastig in debat over vertrekregeling

De politieke discussie over de vertrekregeling bij de Belastingdienst krijgt een staartje. Staatssecretaris Wiebes van Financiën moet voor volgende week dinsdag een gedetailleerd overzicht naar de Kamer sturen over hoe hij tot de riante vertrekregeling is gekomen.

De regeling gaat ruim 700 miljoen euro kosten, 10 procent meer dan waarop was gerekend. Dat komt omdat veel meer medewerkers ervan gebruik maken. De Kamer heeft nu kritiek op de manier waarop de hoogte van de vertrekregeling is vastgesteld.

Wiebes gaf de afgelopen avond toe dat hij voor het grootste deel van het bedrag, 500 miljoen euro, geen advies heeft ingewonnen bij een commissie die toezicht moest houden op de reorganisatie bij de fiscus. Daar hoorde de regeling bij.

De staatssecretaris had volgens de regels wel om advies moeten vragen. Diverse oppositiepartijen zijn verbijsterd dat dat niet is gebeurd en willen nu meer informatie over het handelen van Wiebes.

Wiebes (VVD) had het de hele dag moeilijk met de kwestie. Eerder zei hij al dat er fouten zijn gemaakt en dat hij de besluitvorming achteraf "niet acceptabel" vindt.

Ook zei de staatssecretaris dat de zaak hem "als een steen op de maag" ligt. Hij voegde eraan toe dat het vertrekkende personeel volgens de wet wel recht heeft op de regeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl