Marechaussee controleert op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

'Twee terroristen waren 13 november op weg naar Schiphol'

Twee moslimterroristen zijn op de dag van de aanslagen in Parijs vorig jaar november van Brussel richting Schiphol gereisd om een aanslag te plegen, meldt de Franse krant Le Monde. Waarom de aanslag niet is doorgegaan, blijft onduidelijk.

Eerder meldde CNN al dat IS plannen had om op 13 november op veel meer plaatsen dan alleen Parijs aanslagen te plegen en dat ook Schiphol een doelwit was. De Franse justitie heeft nu meer informatie uit de gevonden laptop van een van de terroristen gehaald.

De laptop is in de Brusselse wijk Schaarbeek gevonden, zegt NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Daar lag de laptop in een vuilnisbak. Er stond ook behoorlijk wat op. Testamenten, doelwitten, handleidingen voor het maken van explosieven en ook vijf mapjes die verwijzen naar verschillende groepen die aanslagen moesten plegen."

Zo stond op de computer een map die '13 november' heette en die uit vijf delen bestond, waarvan één de titel 'Schiphol' droeg. De andere namen refereerden aan de aanslagen in Parijs op Le Bataclan, het Stade de France en op terrassen en één had als titel 'metro'.

Verslaggever Henrik-Willem Hofs over Schiphol

Volgens de Franse justitie stapten Sofiane Ayari en Osama Krayem. op 13 november in Brussel met valse papieren op een Eurolines-bus naar Nederland. De mannen, die een kaartje voor een enkele reis hadden gekocht, zijn nog dezelfde dag onverrichter zake teruggereisd naar Brussel; waarom is niet duidelijk en ook is niet duidelijk of ze in Amsterdam zijn geweest.

Sofiane Ayari werd op 18 maart gearresteerd in Molenbeek. Krayem werd op 8 april in Anderlecht opgepakt, dezelfde dag als Mohamed Abrini, de man met de hoed die op 22 maart op de Brusselse luchthaven Zaventem een aanslag zou plegen. Hij was te zien op bewakingscamera's, samen met een van de broers el-Bakraoui, die zichzelf wel opbliezen.

Bekend verhaal

Het Nederlandse OM wil alleen zeggen dat het een bekend verhaal is en dat het tot nu toe niet tot onderzoek in Nederland heeft geleid. Er zijn waarschijnlijk geen concrete aanwijzingen geweest dat er een aanslag op Schiphol dreigde, zegt Hofs.

"Daarnaast is de informatie natuurlijk ook niet heel hard. Schiphol en Amsterdam komen wel vaker in terreuronderzoeken voor. Bijvoorbeeld als ontmoetingsplek, als mensen op doorreis zijn of omdat iemand de douane passeert. De luchthaven is natuurlijk wel een potentieel doelwit."

Sinds deze zomer is er extra beveiliging op de luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl