Café Le Carillon in Parijs, doelwit van een van de aanslagen van 13 november

'IS wilde ook aanslagen in Nederland plegen'

Terreurorganisatie IS had plannen om in november vorig jaar op veel meer plaatsen toe te slaan dan alleen in Parijs. Andere plaatsen in Frankrijk hadden ook getroffen moeten worden en verder andere landen, waaronder Nederland, schrijft CNN.

De Amerikaanse nieuwszender leidt dat af uit 90.000 pagina's aan Europese opsporingsdocumenten, gesprekken met terreurdeskundigen en bronnen dicht bij het onderzoek naar de aanslagen van 13 november in de Franse hoofdstad.

CNN schrijft niet wat die andere doelwitten in Frankrijk en Nederland waren. Het nieuws sluit wel aan bij een voorgenomen publicatie vorige maand van het tijdschrift Paris Match. Dat wilde een artikel publiceren waarin stond dat de broers el-Bakraoui, die zichzelf op 22 maart op het vliegveld en in een metrostation van Brussel opbliezen, eigenlijk in Franse voetbalstadions en op Schiphol hadden willen toeslaan. Het artikel werd op het laatste moment ingetrokken, maar de strekking kwam via andere media toch naar buiten.

Vier terroristen

Uit de documenten die CNN in handen heeft, blijkt dat twee van de zelfmoordterroristen van Parijs in oktober vorig jaar via de Balkanroute van Syrië naar Oostenrijk waren gereisd. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat ze in het eerste deel van de reis in gezelschap van een Pakistaan en een Algerijn waren, maar die werden in Griekenland vastgehouden omdat de douane had ontdekt dat hun paspoorten vals waren.

Eind oktober werden ze vrijgelaten en konden ze doorreizen naar Oostenrijk. Op 14 november, een dag na de aanslagen in Parijs, kwamen ze in Salzburg aan. Daar vroegen ze asiel aan.

Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze aan de aanslagen in Parijs hadden moeten meedoen. Omdat ze daarvoor te laat waren, zouden ze bij een andere aanslag worden ingezet, maar in de nasleep van Parijs konden ze worden opgespoord en opgepakt.

Paleis op de Dam verlicht in de Franse driekleur na aanslagen in Parijs

Hun verhoor en onderzoek van hun mobiele telefoons leverde, naast een hoeveelheid porno, een schat aan informatie op over de werkwijze van IS. Zo kregen zij van hun opdrachtgevers niets te horen over het doel van hun missie in Europa. "Jullie gaan iets goeds doen voor Allah", kregen ze te horen. Ook wisten ze van elkaar niet wie ze werkelijk waren. In hun onderlinge contact gebruikten ze schuilnamen.

In de communicatie met opdrachtgevers in Syrië en andere contacten van het netwerk maakten ze veel gebruik van sociale media als Telegram en WhatsApp, omdat de politie en inlichtingen- en veiligheidsdiensten daarin niet mee kunnen kijken.

Tijdens hun reis kregen de terroristen een schuilnaam die ze ook in onderlinge gesprekken moesten gebruiken. Van hun opdrachtgevers kregen ze niet meer informatie dan ze voor het volgende deel van de reis nodig hadden. Dat om te voorkomen dat het IS-netwerk bloot zou komen te liggen, als de terroristen tijdens hun reis zouden worden opgepakt en ondervraagd.

Wachten op versterking

Uit het onderzoek zou ook blijken dat de Algerijn en de Pakistaan voor hun arrestatie op versterking zaten te wachten. De derde man met wie ze een team hadden moeten vormen, zou Abid Tabaouni heten.

Achteraf blijkt dat hij op het moment van hun arrestatie in hetzelfde asielzoekerscentrum in Salzburg verbleef. Ook hij was via de Balkan-route van Syrië naar Oostenrijk gekomen. Zijn telefoon werd naast het bed van de Algerijn gevonden.

Uit die telefoon blijkt dat hij nauw contact had met Abdelhamid Abaaoud, de leider van de aanslagen in Parijs, die op 18 november omkwam bij een gevecht met de politie in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Tabaouni werd in juli in Brussel opgepakt en is vorige maand uitgeleverd aan Oostenrijk, heeft een woordvoerder van het federaal parket bevestigd aan de VRT. De Algerijn en Pakistan zijn ook door Oostenrijk aan Frankrijk uitgeleverd.

Groot-Brittannië

Bronnen bij het terrorisme-onderzoek vertelden CNN dat Europese veiligheidsdiensten "steeds meer" IS-agenten ontmaskeren en dat IS nu bezig is om mensen Groot-Brittannië binnen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl