De resten van een asfaltweg na het voorbijtrekken van Matthew op Cuba
NOS NieuwsAangepast

Zeker 17 doden door orkaan Matthew

Matthew, de krachtigste orkaan in het Caribisch gebied in bijna tien jaar, heeft aan zeker zeventien mensen het leven gekost. De orkaan heeft vooral huisgehouden in Haiti en de Dominicaanse Republiek en op Cuba en trekt nu naar de Bahama's en Florida.

Op Bonaire heeft Matthew metershoge golven veroorzaakt. De inwoners hebben het advies gekregen voorzorgsmaatregelen te nemen en niet te dicht bij de kust te komen.

De orkaan heeft hard toegeslagen in Haiti. De VN spreekt van de zwaarste humanitaire crisis sinds dat land in 2010 werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Er vielen zeker dertien doden. Er zijn windstoten gemeten met een kracht van 230 kilometer per uur.

Verkiezingen

In Haiti zouden zondag presidentsverkiezingen worden gehouden, maar die zijn vanwege de orkaanschade en verwoestingen uitgesteld. Volgende week komt de nationale kiesraad met een nieuwe datum.

De uitslag van de vorige verkiezingen werd ongeldig verklaard na klachten van de oppositie over stembusfraude. De regeringskandidaat Jovenel Moïse won toen in de eerste ronde. Buitenlandse waarnemers concludeerden overigens dat de verkiezingen vrij en eerlijk waren verlopen.

In het buurland de Dominicaanse Republiek kwamen door orkaan Matthew vier mensen om, onder meer door zware overstromingen.

In het zuidoosten van Florida hebben miljoenen mensen het dringende advies gekregen te vertrekken naar een veiliger plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl