Assange tijdens een eerdere persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Onthullingen WikiLeaks over Hillary Clinton blijven uit

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is vandaag niet met nieuwe onthullingen gekomen over Hillary Clinton. Daar was wel op gerekend; hij zei eerder in Nieuwsuur dat hij meer gevoelige informatie over haar had en WikiLeaks kondigde aan dat Assange vandaag via een videoverbinding zou spreken tijdens een persconferentie over het tienjarig bestaan van de klokkenluiderssite.

Assange sprak de journalisten wel toe, maar zei dat vandaag nog niets wordt bekendgemaakt over de Amerikaanse presidentskandidaat. Wel heeft hij toegezegd dat hij voor het eind van het jaar met meer onthullingen over haar komt. Hij wil de komende tien weken elke week nieuwe informatie publiceren. Verder zei Assange dat WikiLeaks altijd doorgaat. "Wat er ook gebeurt."

Journalisten zijn kritisch over de persconferentie, omdat het soms leek op een fondsenwerving voor WikiLeaks. "Nul nieuws", zegt Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars.

Asiel

De WikiLeaks-oprichter sprak vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in de Britse hoofdstad. Hij heeft asiel gekregen van het Zuid-Amerikaanse land en woont al vier jaar in de ambassade. Hij durft het gebouw niet te verlaten, omdat hij vreest dat hij dan wordt opgepakt en via Zweden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In Zweden wordt Assange verdacht van verkrachting.

WikiLeaks onthulde twee maanden geleden 19.000 e-mails waaruit bleek dat de partijleiding van de Amerikaanse Democratische Partij systematisch heeft geprobeerd de campagne van Bernie Sanders te dwarsbomen. Uit de mails van zeven prominente partijleden blijkt dat de leiding van de Democratische Partij de kandidatuur van Clinton steunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl