Borssele
NOS NieuwsAangepast

Rapport: Borssele openhouden kan een half miljard euro kosten

Overheidssteun voor de noodlijdende kerncentrale Borssele brengt grote financiële risico’s met zich mee, zeggen onderzoekers van adviesbureau Spring Associates. Alleen bij een verdubbeling van de stroomprijs in de komende tien jaar zullen de benodigde investeringen lonend zijn. Bij gelijke of dalende energieprijzen kan het verlies volgens de onderzoekers oplopen tot een half miljard euro.

Het ministerie van Economische Zaken brengt op verzoek van de Tweede Kamer de consequenties van overheidssteun aan Borssele in kaart. Vooruitlopend daarop heeft Spring Associates in opdracht van de milieuorganisaties Greenpeace en WISE drie scenario's doorgerekend: openhouden, sluiten en insluiting (waarbij de centrale nu dichtgaat, maar pas over tientallen jaren wordt ontmanteld).

Weggegooid geld

De milieuorganisaties concluderen dat overheidssteun voor kernenergie weggegooid geld is. "Het is niet te verkopen dat burgers moeten betalen voor het risico op kernrampen en extra kernafval."

Het moederbedrijf Delta heeft het Rijk en de aandeelhouders van Borssele (de provincie Zeeland en een aantal gemeenten) gevraagd om financiële steun omdat de komende jaren verliezen worden verwacht. Zonder verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen kan Delta naar eigen zeggen niet aan zijn verplichtingen voldoen.

Ontmantelen

Ook sluiting levert problemen op, omdat er niet genoeg geld is voor het ontmantelen van de centrale. Er is een tekort van ongeveer 250 miljoen euro.

Insluiting komt uit de analyse van Spring Associates naar voren als de veiligste financiële optie. De verliezen lopen dan niet verder op en er kan worden 'gespaard' voor het ontmantelen van de centrale. Zo wordt het tekort beperkt tot 100 miljoen euro.

Weggeconcurreerd

Greenpeace en WISE wijzen openhouden in elk geval af. "Borssele levert een marginaal aandeel van onze elektriciteit en wordt weggeconcurreerd door schone energie. Sluiting of insluiting is zowel economisch als ethisch de beste oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl