President Erdogan
NOS Nieuws

Turkije verlengt noodtoestand met drie maanden

Turkije heeft in de nasleep van de mislukte staatsgreep de noodtoestand met drie maanden verlengd. Dat maakt het voor de regering en de politie gemakkelijker om Gülen-aanhangers op te pakken.

De noodtoestand werd op 20 juli van kracht, vijf dagen na de mislukte staatsgreep in Turkije, waarbij zeker 270 mensen werden gedood. Op 19 oktober gaat een nieuwe periode van 90 dagen noodtoestand in, zei vicepremier Kurtulmus na een kabinetsvergadering in Ankara.

Turkije heeft al meer dan 30.000 mensen laten oppakken die een rol zouden hebben gespeeld bij de staatsgreep, of die vermoedelijk aanhanger zijn van Fettulah Gülen. Die moslimgeestelijke, die in de VS woont, zat volgens de regering achter de staatsgreep.

Jacht

Ook zijn tienduizenden mensen geschorst of ontslagen, voor het merendeel mensen die werkten in het onderwijs of op universiteiten. Bij de Turkse politie, in het leger en in de juridische wereld wordt ook jacht gemaakt op Gülen-aanhangers.

President Erdogan zei vorige week al dat hij de noodtoestand wilde verlengen. Misschien is een periode van twaalf maanden zelfs nog niet genoeg voor "de strijd tegen terroristische organisaties die het land bedreigen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl