Erdogan tijdens een toespraak in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

'Noodtoestand Turkije kan nog wel een jaar duren'

President Erdogan van Turkije wil de noodtoestand sowieso met drie maanden verlengen en mogelijk nog langer. Hij zei vandaag dat zelfs twaalf maanden misschien niet eens genoeg is.

De huidige noodtoestand eindigt over drie weken, maar Erdogan zegt langer nodig te hebben "om de terroristische organisaties die het land bedreigen", te bestrijden.

President Erdogan kondigde de noodtoestand af na de mislukte couppoging van het leger in juli. Dat gaf de regering de ruimte om een zuiveringsactie te houden en coupplegers op te pakken.

De Turkse regering is ervan overtuigd dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. Ruim 30.000 mensen werden gearresteerd en meer dan 100.000 ambtenaren verloren hun baan in Turkije.

Turkse Veiligheidsraad

De Turkse Nationale Veiligheidsraad, waar Erdogan zelf leiding aan geeft, besloot gisteravond om verlenging van de noodtoestand te ondersteunen. Erdogan heeft laten weten dat hij die ruimte zal gebruiken "om alle vormen van terrorisme in Turkije te bestrijden."

Er is veel wantrouwen over het ingrijpen van de regering. De Turkse oppositie is bang dat Erdogan de noodtoestand misbruikt om zijn macht te vergroten en af te rekenen met politieke tegenstanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl