NOS Nieuws

Ruim twee maanden na de coup 32.000 arrestaties in Turkije

In Turkije zijn sinds de mislukte staatsgreep in juli 32.000 mensen gearresteerd. De arrestaties zijn onderdeel van het onderzoek van de regering naar mensen die achter de couppoging zitten. De Turken houden de islamitische geleerde Fethullah Gülen en zijn volgelingen verantwoordelijk.

De cijfers zijn afkomstig van de minister van Justitie Bekir Bozdag. Hij zegt in een interview met televisiezender NTV dat er juridische procedures lopen tegen ongeveer 70.000 mensen die verdacht worden van het onderhouden van banden met Gülen.

Rechtbanken

In Sincan, op korte afstand van de hoofdstad Ankara, wordt een nieuwe rechtbank gebouwd waar de verdachten worden berecht. Maar het land heeft nog meer rechtbanken nodig om de betrokken Gülen-aanhangers te berechten, zegt Bozdag. De beweging wordt door Turkije beschouwd als een terroristische organisatie.

Na de mislukte coup werden ook meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst, onder wie veel ambtenaren, rechters, militairen en leraren. Gülen woont in de Verenigde Staten en ontkent betrokken te zijn bij de couppoging.

De Turkse regering heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd. In een gesprek met het Duitse ZDF zei Gülen mee te werken aan uitlevering, als de VS het verzoek inwilligt.

Uitlevering Gülen

Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben Ankara laten weten dat zij binnen enkele dagen reageren op het uitleveringsverzoek, zegt Bozdag. De Amerikaanse regering liet eerder weten dat bekeken wordt of het verzoek voldoet aan de juridische voorschriften van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl