NOS

"Ik heb geen trainer. Dat zijn mijn vrienden en ikzelf."

Douwe Macaré is het boegbeeld van het skateboarden in Nederland en illustreert met zijn uitspraak de levenshouding van de skateboarders. Het plezier staat voorop. Maar over vier jaar staat zijn hobby op het olympische programma en is het een topsport.

Chillen met vrienden in het park, lol hebben, een paar tricks uitvoeren en een gouden plak ophalen. Het zou zomaar kunnen in Tokio. Het is niet de meest voor de hand liggende sport op de Spelen, maar het is echt zo: skateboarden is over vier jaar olympisch.

Chille skateboarders kijken uit naar de Spelen van Tokio: gaaf!

Skateboarden is een cultuur, een manier van leven voor de beoefenaars. Bij die manier hoort een ongedwongen, 'chille' sfeer. Het is een jurysport. Niks moet, alles mag. Als het maar binnen de 45 seconden wordt gedaan. Past dat wel bij Spelen, het grootste sportevenement waar alles aan strikte regels is gebonden?

"Er zullen zich twee groepen gaan vormen. Skaters die super voor zijn en skaters die strikt tegen zijn. Ik behoor tot de eerste groep en ben heel blij dat ik deze tijd mag meemaken. Ik denk dat er veel gaat veranderen namelijk", zegt Macaré bij het NK in Tilburg, waar hij achter Magic van Heeswijk zilver won.

Of skateboarden een sensatie gaat worden in Tokio? Reken maar van wel!

Douwe Macaré, skateboarder

Bram Waterman, voorzitter van de Skateboard Federatie, ziet de gang naar de Olympische Spelen ook als iets positiefs. "Er komen meer mogelijkheden en hopelijk meer skateparken. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Ik denk dat het merendeel van de skaters dat wel inziet."

Skaters tijdens het NK in Tilburg NOS

Er moeten gekke dingen gebeuren willen skateboarders bevangen raken door de stress, zoals atleten in andere takken van sport nog weleens wil overkomen. Het allemaal niet zo serieus nemen, ook dat is de cultuur van het skateboarden, zo vertelt de 15-jarige Jip Koorevaar.

"Anders vind ik het niet meer leuk. Je moet gewoon lol blijven hebben, met vrienden in het park hangen en een beetje tricks leren."

Serieus of niet, over vier jaar is er een olympisch kampioen skateboarden. Macaré: "Of het in Tokio een sensatie gaat worden? Reken maar van wel!"

STER reclame