Douwe Macaré

Skateboarden op de Spelen: als de cultuur maar niet verloren gaat

Met de Olympische Spelen in Rio voor de deur, wordt er ook al druk overlegd over de volgende spelen: Tokio in 2020. En daar zien we misschien wel heel verrassend Nederlands skateboard-talent op jacht naar de medailles.

Een van die skateboarders is Nederlands Kampioen Douwe Macaré. Hij ziet het wel zitten, zo'n gouden plak. "Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk wordt skateboarden olympisch." Nu vliegt hij al de hele wereld over om te laten zien wat hij allemaal voor trucs kan. En dat blijft hij doen, in de hoop dat hij zich straks kan kwalificeren.

Sport of lifestyle?

"Het IOC heeft begrepen dat de Spelen moeten verjongen en daarom willen ze ook graag skateboarden erbij hebben. En dat is een goede zaak", zegt Bram Waterman, voorzitter van de Skateboard Federatie Nederland (SFN). Die bond bewaakt de cultuur van het skateboarden, want die is erg belangrijk.

We noemen het ook geen training, maar skateboarden.

Bram Waterman - voorzitter SFN

"Het is een hele individuele vrije sport. Je bent vrij, hebt geen verplichtingen; je gaat skateboarden wanneer je wil. Er is veel onderling respect en er zijn veel vriendschapen." Het is volgens Waterman een heel eigen wereldje, "met eigen termen en duizenden trucs die allemaal eigen namen hebben. We noemen het ook geen training, maar skateboarden."

Sommige skateboarders zien die Spelen daarom ook helemaal niet zitten. "Het was een levensstijl met een sportrandje, maar nu gaat het steeds meer naar een sport, waar een levensstijl onder hangt."

Er moeten nog wel wat bureaucratische beslissingen worden genomen voordat de skateboarders daadwerkelijk op het vliegtuig naar Tokio zitten, maar het ziet er allemaal goed uit. "Zo hebben we eisen over kledingvoorschriften en dergelijke, daarin willen we ons eigen ding doen. En dan moet nog beslist worden wat voor wedstrijdvormen er komen."

Douwe kan van het skateboarden leven. Als je eerste wordt, krijg je over het algemeen een flinke geldprijs van een paar duizend euro. Maar het draait toch vooral om plezier, zegt hij. "Ik wil mezelf ook geen topsporter noemen."

Of Nederland over vier jaar met nog meer medailles naar huis komt? Waterman schat de kansen hoog in. "Onze dames doen het heel goed, neem Candy Jacobs en Iris Besseling. Maar ook Douwe gaat heel goed. En zo hebben we nog meer talenten."

Deel artikel: