'Onze ambassadeur op het matje, dan roepen wij die van jullie ook op'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Nederlandse ambassadeur wordt ontboden in verband met het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne. Ambassadeur Renée Jones-Bos moet maandag op het matje komen.

Vanochtend ontbood minister Koenders de Russische ambassadeur om hem te laten weten dat Nederland niet blij is met de Russische kritiek op het internationale onderzoek naar de ramp.

Rusland wil de Nederlandse ambassadeur uitleggen waarom Rusland niet instemt met de conclusies over de oorzaak van de ramp, staat in de verklaring van het ministerie. Het onderzoek is volgens een woordvoerder door de gebruikte onderzoeksmethodes "de verkeerde kant opgegaan".

'Goed gesprek'

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt kennis te hebben genomen van de Russische stap en het gesprek met de ambassadeur af te wachten. Eerder verklaarde het ministerie dat minister Koenders "een goed gesprek" heeft gehad met de Russische ambassadeur.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei bij de BBC dat het onderzoek naar de ramp nog helemaal niet klaar is en dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Hij trok de kwaliteit van het onderzoek in twijfel, iets wat eerder al door woordvoerders van het Kremlin werd gedaan.

STER reclame