Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt am Main in Duitsland ANP

De boete van de Amerikaanse bankentoezichthouder van 14 miljard dollar voor Deutsche Bank is buitenproportioneel en schadelijk, zegt minister Dijsselbloem van Financiën. Dijsselbloem is ook voorzitter van de Eurogroep.

"Die 14 miljard gaat naar de Amerikaanse overheid", zegt Dijsselbloem. "Maar het is geld van Europese spaarders en beleggers." Dijsselbloem zegt dat het niet aan hem is om met de VS te gaan overleggen. Dat moeten de bank en Duitsland in eerste instantie zelf doen.

In Europa is de afspraak van de bankenunie dat een bank zijn eigen problemen oplost. Dijsselbloem: "Zo nodig moet de rekening worden gelegd bij aandeelhouders en obligatiehouders, in ieder geval niet bij de overheid." 

Maar de boete kan ook impact hebben op andere Europese banken en landen. Als Deutsche Bank de boete helemaal moet betalen heeft dat volgens Dijsselbloem gevolgen voor het herstel van banken na de financiële crisis. "Ik maak me daar zorgen over".

Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij achter de schermen toch deelneemt aan de onderhandelingen en gesprekken met de VS.

Dijsselbloem: boete Amerikanen voor Deutsche Bank veel te hoog

STER reclame