Het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

Deutsche Bank: bank van schandalen

Als spil in het internationale financiële verkeer is Deutsche Bank een van de belangrijkste banken ter wereld. Maar het aandeel ging vandaag opnieuw hard onderuit na berichten dat grote klanten de bank de rug toekeren. Alleen al dit jaar daalde de beurswaarde van het concern met ruim 50 procent. De bank is verwikkeld in een reeks schandalen.

Amerikaanse hypotheken

Aanleiding voor de huidige onrust zijn berichten dat de bank in de VS een boete van 14 miljard dollar boven het hoofd hangt wegens het doorverkopen van rommelhypotheken. In 2013 betaalde Deutsche Bank in de Verenigde Staten al een boete van 1,4 miljard euro wegens de verkoop van slechte hypotheken.

Liborrente-schandaal

Deutsche Bank was ook een belangrijke spil in schandaal rond de Liborrente. Banken manipuleerden onderling de rentestanden om er voordeel mee te behalen. De Europese Commissie legde een boete op van 725 miljoen euro. Ook Groot-Brittannië en de VS legden de bank boetes op voor samen 2,5 miljard dollar. In de VS stappen beleggers mogelijk nog naar de rechter.

Gerommel met deviezen en derivaten

Volgens Duitse media heeft het lopende onderzoek in ieder geval aangetoond dat er gesjoemeld is met de Russische roebel. In de VS is al een boete betaald van 50 miljoen dollar wegens het illegaal beïnvloeden van de swap-index Isdafix.

Belastingontduiking in Duitsland

Zes bankmedewerkers zijn afgelopen zomer veroordeeld voor belastingontduiking bij de handel in uitstootrechten CO2. De bank als instituut werd begin dit jaar nog vrijgesproken, maar er loopt nog een hoger beroep.

Internationale sancties omzeild

Deutsche Bank heeft zich volgens de VS niet gehouden aan een handelsboycot met onder meer Iran. De bank betaalde vorig jaar een schikking van 260 miljoen dollar.

Belastingontduiking in de Verenigde Staten

De Amerikaanse justitie verdenkt Deutsche Bank ervan Amerikaanse klanten te hebben geholpen bij het ontduiken van belasting via Zwitserland. Het onderzoek loopt nog, maar in 2010 moest de bank al 550 miljoen dollar aan boetes betalen.

Mediaconcern Kirch

Justitie in Duitsland bepaalde in 2012 dat de Deutsche Bank medeverantwoordelijk is voor het faillissement van het Duitse mediabedrijf Kirch in 2002. Toenmalig topman Rolf Breuer speculeerde openlijk over de kredietwaardigheid van Kirch. Schadevergoeding: 925 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl