NOS Nieuws

VS wil 14 miljard van Deutsche Bank

Justitie in Amerika heeft een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar (12,5 miljard euro) gedaan aan Deutsche Bank. De bank zegt in een reactie daar niet mee akkoord te gaan.

Er loopt in de VS een onderzoek naar Deutsche Bank vanwege het verstrekken van rommelhypotheken. Dat type leningen speelde een belangrijke rol tijdens de financiële crisis in 2008.

Verschillende banken hebben eerder al schikkingen getroffen met de Amerikaanse justitie, omdat ze rommelhypotheken hebben verstrekt. Zo heeft de Bank of America 17 miljard dollar betaald. Zakenbank Goldman Sachs heeft ook miljarden opzijgezet om de afhandeling van de zaken rond de rommelhypotheken af te handelen.

Onderhandelingen

Nabeurs zakte het aandeel van Deutsche Bank meteen 1,6 procent, nadat het schikkingsvoorstel bekend werd.

Deutsche Bank zegt in een verklaring dat het uiteindelijke schikkingsbedrag waarschijnlijk een stuk lager uit zal vallen. "De onderhandelingen zijn pas net begonnen."

Schandalen

De zaak met de rommelhypotheken is niet het enige schandaal waar Deutsche Bank bij betrokken is. Vorig jaar kreeg de bank een boete van 2,2 miljard euro voor het manipuleren van het rentetarief Libor.

Ook zouden Russen miljarden via de bank hebben witgewassen en zou Deutsche Bank hebben gefraudeerd met de handel in CO2-rechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl