NOS NieuwsAangepast

Recordboete voor Bank of America

Bank of America heeft met de Amerikaanse autoriteiten een schikking getroffen van 17 miljard dollar (bijna 13 miljard euro) voor de verkoop van zogenoemde rommelhypotheken in de aanloop naar de financiële crisis. Daarmee ontloopt Bank of America een rechtszaak.

Bank of America betaalt 10 miljard dollar aan justitie, de overige 7 miljard wordt gestort in een compensatiefonds voor gedupeerden. Morgen wordt de schikking officieel bekendgemaakt.

Kredietcrisis

Een gebrek aan discipline bij de hypotheekverstrekking door Amerikaanse banken was een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis, die tussen 2007 en 2009 het onderlinge vertrouwen op de financiële markten volledig wegsloeg. De problemen werden verergerd doordat banken slechte hypotheken gebundeld doorverkochten.

Ook andere banken hebben al flinke boetes moeten betalen voor hun roekeloze gedrag in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis, die grote schade toebracht aan de wereldeconomie. JPMorgan Chase kreeg eind vorig jaar een boete van 13 miljard dollar. De op twee na grootste bank van de VS, Citigroup, moest juli dit jaar 7 miljard dollar betalen.

100 miljard rommel

Met de schikking erkent Bank of America dat er foute inschattingen zijn gemaakt over de kwaliteit van de hypotheken die werden verkocht onder eigen naam, maar ook die van Countrywide en Merrill Lynch. Die twee partijen waren in 2008 overgenomen.

Samen hebben de drie bedrijven voor bijna 100 miljard dollar aan rommelhypotheken verkocht in de periode van 2004 tot 2008. Ongeveer driekwart daarvan werd verkocht bij Countrywide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl