In de ogen van de voorstanders is Zwarte Piet zo Nederlands als de Nachtwacht
NOS NieuwsAangepast

'Rapport Kinderombudsman is eenzijdig'

De Kinderombudsman pleit ervoor om Zwarte Piet aan te passen; ze oordeelt dat het personage in strijd is met de kinderrechten. De figuur kan, zeker in Sinterklaastijd zelf, bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminaties.

Voor het rapport sprak de Ombudsman met tientallen kinderen uit het hele land, onder wie ook kinderen die geen moeite hebben met Zwarte Piet. Het rapport zal weer tot veel discussie leiden.

Marc Gilling, voorzitter Sint en Pietengilde, is het niet eens met de conclusies van de Kinderombudsman. "Ik vind het een eenzijdig opgesteld rapport. Ze heeft met name kinderen gehoord van tegenstanders van Zwarte Piet. Die krijgen toch een bepaalde vertelling mee van hun ouders. Het doet geen eer aan de beleving van duizenden kinderen van alle rassen, culturen en kleuren die het verhaal op een andere manier kennen en omarmen en ook Zwarte Piet met liefde omarmen. Ik vind het jammer dat de Kinderombudsman geen andere partij heeft willen horen. Onder druk van klagers wordt er een standpunt ingenomen."

Ze schuift pesten op scholen af op Zwarte Piet.

Marc Gilling, Sint en Pietengilde

Gilling erkent dat het heel vervelend is dat witte kinderen zwarte kinderen discrimineren en pesten, al dan niet in Sinterklaastijd. "Maar de fout die de Kinderombudsman wel maakt, is dat zij nu het pesten op scholen afschuift op Zwarte Piet. Ik vind dat dat niet mag gebeuren. Ik vind dat je dat primair moet aanpakken daar waar het hoort, op de scholen zelf."

"Wat ik ook vervelend vind, is dat de Kinderombudsman zich schaart achter het college van de rechten van de mens en het rapport van de Verenigde Naties. Die zeggen helemaal niet dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm discriminatoir zou zijn. Sterker, ze geven aan dat hij dat soms kan zijn, op het moment dat hij zich schuldig maakt aan een mengeling van bepaalde discriminatoire factoren die je inderdaad dubieus kunt noemen, zoals bijvoorbeeld de overdreven groot geschminkte lippen, het krom praten, wat in het verleden werd gedaan."

Gilling vindt dat instanties als de Kinderombudsman zich niet met het volksfeest moeten bemoeien. "Het volk zal bepalen hoe Sinterklaas moet worden gevierd, wij niet, de Kinderombudsman niet, de overheid niet. De overheid zegt ook: het is een feest van het volk. Als er iets moet veranderen, dan moeten die veranderingen daar vandaan komen."

Dit is een overwinning voor alle mensen die de Sinterklaas-traditie een warm hart toedragen.

Jerry Afriyie, anti-Zwarte Piet-activist

Jerry Afriyie, activist voor afschaffing van Zwarte Piet en voorzitter van de stichting Nederland wordt Beter, is juist blij met de uitspraak van de Kinderombudsman. "Dit is een overwinning voor alle mensen die de Sinterklaastraditie een warm hart toedragen, die er een feest van willen maken voor alle Nederlandse kinderen. De Sinterklaastraditie moet worden aangepast, Zwarte Piet moet weg. Als iets fout is, moeten we het niet proberen recht te praten. Het feest is toe aan vernieuwing. We moeten deze kans aangrijpen. Tegelijkertijd hebben we geen rapporten nodig van de Kinderombudsman of de Verenigde Naties om in te zien dat Zwarte Piet racistisch is."

Overheid en NTR moet het rapport serieus nemen, dit jaar geen Zwarte Pieten bij de intocht en in het Sinterklaasjournaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl