Een zelfrijdende auto van Google
NOS NieuwsAangepast

Bang voor komst slimme computers? Techbedrijven geven uitleg

De ontwikkelingen rond slimmere computers worden regelmatig met gejuich ontvangen. Maar er zijn ook veel vragen. Wat betekent het voor de werkgelegenheid als robots op grote schaal worden ingezet? Wat gebeurt er als ik over een paar jaar bots tegen een zelfrijdende auto, wie is dan de schuldige?

Kunstmatige intelligentie wordt gezien als één van de belangrijkste tech-trends van dit moment. Amazon, Google, Facebook, IBM en Microsoft hebben samen een nieuwe organisatie opgezet, Partnership on AI, die deze vragen moet gaan beantwoorden.

Twee doelen

De organisatie heeft twee doelen. Allereerst wil het aan het publiek uitleg geven over wat kunstmatige intelligentie is en doet.

Daarnaast is het de bedoeling dat er informatie wordt gedeeld over hoe je het beste slimmere computers verder kunt ontwikkelen. Het is de bedoeling dat mensen met verschillende achtergronden, zoals academici, politici en filosofen, onderzoek gaan doen en resultaten publiceren.

De groep benadrukt in gesprek met journalisten, waar techsite The Verge bijzat, dat het geen macht heeft. Het kan niet bepalen hoe kunstmatige intelligentie ontwikkelt. De organisatie wil vooral met anderen het gesprek aangaan over de ontwikkelingen.

Groot belang

Dat neemt niet weg dat de techbedrijven hier een groot belang bij hebben. Ze investeren volop in kunstmatige intelligentie en het is steeds vaker terug te vinden in producten.

Maar voordat we massaal in de zelfrijdende auto stappen moet er waarschijnlijk nog iets gebeuren. Dus probeert de industrie gebruikers daar klaar voor te maken. Daarnaast kan het delen van informatie veel nieuwe inzichten opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl