Het bordspel Go

'Dit is de heilige graal': computer verslaat bordspel Go

Een doorbraak in de wereld van de kunstmatige intelligentie: een computer heeft een van de beste spelers van het bordspel Go verslagen. Computer 'DeepMind' won vijf keer op rij van drievoudig Europees Kampioen Fan Hui. Dat schrijft Nature.

DeepMind kan gezien worden als de opvolger van DeepBlue, de computer die schaakkampioen Gary Kasparov in 1997 versloeg. Die winst wordt gezien als de vorige mijlpaal in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Go is veel complexer dan schaken: bij schaken zijn er bij elke zet tientallen opties, bij Go zijn het er honderden. "Go heeft meer mogelijke opstellingen op het bord dan dat er atomen in het heelal zijn", zegt Demis Hassabis, die in opdracht van Google meeschreef aan de software, tegen de Independent.

DeepBlue rekende tijdens de partij tegen Kasparov bij elke beurt razendsnel alle mogelijkheden uit en deed vervolgens de beste zet. Het bijzondere aan DeepMind is dat de software niet alleen alle mogelijke zetten nagaat, maar ook zichzelf traint om de volgende zet van de tegenstander te kunnen voorspellen. Hiervoor 'bekeek' de software miljoenen oude potjes Go. Dankzij kunstmatige neuronen, die lijken op de neuronen in onze hersenen, kunnen patronen herkend worden.

"Het leert dus op een menselijk manier, maar dat neemt veel tijd in beslag", zegt David Silver, de leider van project. "Het moet miljoenen spelletjes spelen om te leren wat een mens in een paar potjes kan leren. Maar mensen kunnen misschien duizend spelletjes in een jaar spelen, terwijl de software er miljoenen per dag kan doen."

Het kraken van het bordspel is volgens Hassabis de heilige graal van de kunstmatige intelligentie. Dit soort strategische spelletjes zijn namelijk een ultieme test voor computers, omdat ze de situatie moeten kunnen interpreteren en de volgende stap van de tegenstander voorspellen. De computers moeten dus eigenlijk creatief zijn. "Voor ons was het een onweerstaanbare uitdaging", aldus Hassabis.

De technieken van DeepMind zouden volgens Hassabis in de toekomst kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld sneller diagnoses te stellen dan dokters doen, of betere klimaatvoorspelling kunnen maken.

Het was een van de meest opwindende momenten uit mijn carrière.

Een redacteur van Nature, die bij de Go-partijen was

DeepMind rest nu nog maar één taak: Go-wereldkampioen Lee Se-dol verslaan. Die partij staat voor maart op het programma.

Lee Se-dol heeft al gezegd die partij wel te zien zitten: "Ik hoor dat DeepMind verrassend goed is en sterk wordt, maar ik heb vertrouwen dat ik in ieder geval deze keer kan winnen. Ongeacht de uitkomst zal het een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis zijn."

Deel artikel: