Klaas H. wordt naar de rechtszaal gebracht
NOS Nieuws

Slapeloosheid reden heiligschennis door toerist in Myanmar

De Nederlander die in Myanmar terechtstaat voor heiligschennis, heeft tegen de rechter gezegd dat hij een boeddhistische ceremonie verstoorde omdat hij doodop was. De 30-jarige Klaas H. trok eerder deze week de stekker uit een versterker die werd gebruikt bij een boeddhistisch ritueel.

De man vertelde de rechter dat hij niet kon slapen door het geluid en buiten het hotel op zoek ging naar de bron van zijn ergernis. "Ik zag kinderen spelen bij die versterker en heb de stekker eruit getrokken", zei Klaas H.

Hij ging het gebouw binnen op zijn schoenen, iets dat in het boeddhistische geloof verboden is.

Visum

H. verklaarde dat hij niet door had dat hij een gebedsruimte was binnengegaan en dat hij een ritueel verstoorde. "Het spijt mij enorm, ik bied u mijn verontschuldigingen aan", zei de man tegen de rechter.

Volgens de krant Myanmar Times hebben lokale autoriteiten tegen de rechter gezegd dat Klaas H. had kunnen weten dat zijn daad verkeerd was, omdat in het visum voor Myanmar staat dat toeristen de wetten van het land moeten respecteren en naleven.

Contact familie

Omdat de man die regel uit zijn visum heeft overtreden is hij aangehouden, zeggen de lokale autoriteiten. De aanklager die de Nederlander heeft laten oppakken, was niet bij de zitting. Naar verwachting legt hij vandaag een verklaring af aan de rechters.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee ambassademedewerkers gestuurd om de Nederlander bij te staan. Volgens een woordvoerder proberen ze ook te spreken met Klaas H. Of dat al is gelukt, is nog onduidelijk.

Buitenlandse Zaken zegt dat er contact is met familie in Nederland en de partner van H., die ook in Myanmar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl