Een boeddhistische monnik
NOS NieuwsAangepast

Nederlander die ritueel verstoorde in Myanmar heeft spijt

De Nederlandse toerist die in Myanmar vastzit voor heiligschennis omdat hij een boeddhistisch ritueel had verstoord, zegt dat hij spijt heeft. Hij zegt dat hij niet wist dat hij een religieuze ceremonie verstoorde, toen hij vorige week de stekker uit een versterker trok die werd gebruikt door monniken bij hun preken.

Volgens de aanklacht liep de man met schoenen aan de heilige plek op en verstoorde hij het gebed. De Nederlander, Klaas H., heeft zijn excuus aangeboden. Er hangt hem een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd voor heiligschennis.

Correspondent Michel Maas zegt dat hij niet verwacht dat de Nederlander een gevangenisstraf krijgt. Wel is de toerist aangeklaagd door de immigratiedienst en wordt hij mogelijk het land uitgezet.

Belediging

H. verklaarde dat hij niet wist dat het gebouw iets te maken had met het boeddhisme. Hij zei dat hij moe was en was gaan slapen. Toen hij werd gewekt door de gebedsteksten, werd hij boos.

Ruim negentig procent van de inwoners van Myanmar is boeddhistisch. Het dragen van schoenen op heilige plaatsen geldt als een ernstige belediging.

Officieel mag het gebruik van versterkers bij religieuze rituelen niet storend zijn voor de omgeving, maar volgens media in Myanmar wordt deze regel zelden gehandhaafd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl