EPA

BlackBerry stopt met het ontwikkelen van eigen smartphones. Dat heeft het bedrijf tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Er blijven wel telefoons van het merk BlackBerry bestaan. Zo heeft het bedrijf eerder dit jaar de DTEK50 op de markt gebracht. Een Android-telefoon die is ontwikkeld door het Chinese bedrijf TCL.

Software

BlackBerry gaat zich richten op het ontwikkelen van software. Het bedrijf gaat daarnaast zijn mobiele software licenseren aan andere partijen. Zo is er al een overeenkomst met een telecomprovider in Indonesië.

Uit de cijfers blijkt dat BlackBerry de afgelopen drie maanden een verlies draaide van 372 miljoen dollar, op een omzet van 334 miljoen dollar.

Identiteitscrisis

Het stoppen van BlackBerry wordt al lang verwacht. Het gaat al jaren slecht met de fabrikant, die ooit aan de top van de smartphone-markt stond. Maar de komst van de iPhone in 2007 veroorzaakte verwarring, schrijven twee Canadese journalisten in een boek dat vorig jaar uitkwam.

Het bedrijf raakte in een identiteitscrisis. Consumenten hadden massaal interesse in de iPhone, hoewel die op sommige punten niet zo goed was als de BlackBerry. De batterij ging minder lang mee, de internetverbinding was minder goed en het toestel had geen fysiek toetsenbord.

STER reclame