NOS NieuwsAangepast

Inspectie onderzoekt 'ongevraagd medisch onderzoek' Erasmus

Inspectie onderzoekt 'ongevraagd medisch onderzoek'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekijkt of er regels zijn overtreden bij de behandeling van hartpatiënten in het Erasmus MC in Rotterdam. Zaterdag schreef NRC dat patiënten in het ziekenhuis in Rotterdam hebben meegedaan aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek zonder dat ze daarvan op de hoogte waren.

Ze werden geopereerd met een katheter met aan het eind een bevroren ballon. Het ziekenhuis zelf zegt dat er geen sprake was van een vooropgezet onderzoek en dat de methode al op de markt was, maar dat achteraf veel interessante data zijn gepubliceerd.

Aanvullende informatie

Minister Schippers zei op vragen van D66 in de Tweede Kamer dat de centrale vraag is of er sprake was van reguliere zorg of dat het ook medisch-wetenschappelijk onderzoek was. Omdat het om iets van jaren geleden gaat, kan de inspectie de situatie niet meteen beoordelen.

De IGZ heeft het Erasmus MC om aanvullende informatie gevraagd en zal later bepalen of er nog nader onderzoek nodig is.

Schriftelijke toestemming

De minister zei dat ze er "geen goed gevoel bij krijgt hoe het sommige patiënten vergaan is". Ze benadrukte dat patiënten erop moeten kunnen vertrouwen dat ze alle informatie krijgen die van belang is en dat volgens de wet mensen niet zonder schriftelijke toestemming aan een wetenschappelijke studie mogen meedoen. Schippers wil de eisen om mee te doen aan medische experimenten de komende tijd aanscherpen.

Kamerleden zijn verontwaardigd over de gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl