NOS NieuwsAangepast

'Hartpatiënten Erasmus MC ongevraagd proefkonijn'

Hartpatiënten van het Erasmus MC in Rotterdam hebben meegedaan aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. De NRC schrijft dat 141 mensen zijn geopereerd met een nieuwe methode waarvan de artsen nog niet wisten hoe veilig die was.

De patiënten hadden last van boezemfibrillatie, een hartritmestoornis die leidt tot een onregelmatige en versnelde hartslag. Ze werden geopereerd met een katheter met aan het einde een bevroren ballon.

Het Erasmus MC onderzocht tussen augustus 2005 en augustus 2007 de veiligheid van die methode, schreven de cardiologen na afloop in een publicatie. De patiënten moesten rond de operatie vier maanden lang dagelijks hun hartritme doorgeven.

'Geen onderzoek'

Volgens de krant moeten proefpersonen officieel tekenen dat ze akkoord gaan met een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Het Erasmus MC laat in een reactie weten dat er geen sprake was van een vooropgezet onderzoek. "De methode was al op de markt verkrijgbaar en is dus Europees gecertificeerd. Achteraf bleek er wel een grote hoeveelheid interessante data te zijn verzameld en dat is gepubliceerd", vertelt een woordvoerder. De verantwoordelijke cardiologen werken niet meer in Rotterdam en zijn elders aan de slag gegaan.

Twee Zeeuwse patiënten zeggen dat ze nog steeds last hebben van complicaties na de operatie. Volgens hun advocaat is er sprake van "een misdrijf" en stappen zijn cliënten naar de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl