Minister Schippers geeft pas een inhoudelijke reactie op de premieverhoging van DSW voor 2017 als andere premies bekend zijn. ANP

De Tweede Kamer reageert wisselend op de aangekondigde premieverhoging van zorgverzekeraar DSW. Oppositiepartijen SP, PVV, CDA, D66 en 50Plus zijn boos over de maandelijkse premieverhoging met bijna tien euro naar 108 euro. Regeringspartij VVD hoopt dat de premies van andere zorgverzekeraars lager uitvallen. De PvdA wijst erop dat in december pas een duidelijk beeld te geven is van de exacte bedragen voor 2017. PvdA-leider Samsom wijst erop dat de lagere inkomens gecompenseerd worden met een hogere zorgpremie. 

In kas

Minister Schippers van Volksgezondheid ging op Prinsjesdag nog uit van een gemiddeld bedrag van zo'n 103 euro. Ze hoopte dat de verzekeraars geld gebruiken uit de miljardenreserves die ze in kas hebben. SP-Kamerlid Leijten vindt dat de minister de mogelijke premieverhoging te rooskleurig heeft voorgesteld. "Zo niet misleidend", laat ze in een tweet weten.

PVV-leider Wilders noemt het schandalig, omdat de zorgverzekeraars miljarden euro's in kas hebben. Het CDA noemt het beschamend en D66 wil snel van de minister opheldering. De partij vreest voor koopkrachtverlies voor kwetsbare groepen. "Zo'n premieverhoging is voor ouderen en mensen met een laag inkomen een groot probleem", zegt D66-leider Pechtold. 

Koopkracht

Pechtold vraagt het kabinet om zo mogelijk de koopkracht te repareren. VVD-fractieleider Zijlstra voelt daar niets voor en noemt het onzin dat het lijkt alsof de DSW-stijging "de hele koopkrachtreparatie van ruim 1 miljard wegdrukt". Hij noemt de stijging tegenvallend. "Maar er gebeuren ook dingen die meevallen. Die halen alleen minder de kranten", aldus Zijlstra. De zorgtoeslag zal zo mogelijk ook omhoog gaan en dat moet uit de schatkist komen, zegt ook minister van Financiën Dijsselbloem. 

Schippers: drie jaar premies lager dan gedacht, nu hoger

Minister Schippers wacht af wat de andere zorgverzekeraars doen. Ze wijst erop dat de afgelopen drie jaar de premies te hoog werden ingeschat. De andere zorgverzekeraars zullen hun premies mogelijk eind november bekendmaken. 

Het VVD-Kamerlid Arno Rutte heeft ook zijn hoop op de concurrenten van DSW gezet. "Mensen balen hier van. Na drie jaar van premies die lager waren dan voorspeld, valt dit tegen", aldus Rutte. "Ik hoop dat de premie bij andere verzekeraars lager uitvalt. Dan valt er echt iets te kiezen." Verzekerden kunnen overstappen naar een andere verzekeraar, als ze de premie te hoog vinden. 

Sleutelen

De minister van Volksgezondheid kan een individuele zorgverzekeraar niet dwingen zijn premie te verlagen, omdat het een private onderneming is. Wel kan ze sleutelen aan het basispakket, dan wordt de premie lager, maar moeten patiënten meer betalen voor de zorg die dan in het aanvullende pakket zit. De Tweede Kamer moet een ander basispakket ook goedkeuren en de kans daarop is klein. 

STER reclame