Reuters
NOS NieuwsAangepast

Clinton vs. Trump: vijf momenten die je gezien moet hebben

Een gebrek aan uithoudingsvermogen (Trump over Clinton) en een vrouwonvriendelijk temperament (Clinton over Trump). De twee kandidaten voor het Amerikaans presidentschap vielen elkaar in het eerste debat aan op vermeende tekortkomingen. Dit zijn vijf belangrijke momenten.

1. Uithoudingsvermogen

"Hillary heeft geen uithoudingsvermogen", zei Donald Trump over Clinton. "Ja hoor, ze heeft ervaring, maar het is slechte ervaring." Waarop Hillary Clinton een lange lijst met haar verdiensten als minister van Buitenlandse Zaken oplepelde. "Ga jij trouwens maar eens elf uur getuigen in het Congres voordat je over uithoudingsvermogen begint."

'Hillary heeft geen uithoudingsvermogen'

2. Vrouwonvriendelijk

"Dit is een man die over vrouwen zegt: het zijn varkens, sloebers, honden", zei Hillary Clinton over Trump. Die wilde reageren met "iets extreem grofs over Hillary en haar familie, maar ik houd me in". Waarop Trump begon over de "honderden miljoenen dollars die Clinton aan negatieve campagnespotjes heeft uitgegeven".

'Deze man noemt vrouwen varkens, sloebers en honden'

3. Belastingen en e-mails

"Hoe zit het met jouw belastingaangiftes? Waarom geef je die niet vrij", probeerde Clinton haar tegenstander uit de tent te lokken. "Geen probleem", reageerde Trump. "Doe ik, zodra jij die 33.000 e-mails prijsgeeft." Het was een venijnige uitwisseling over schandaaltjes die de twee kandidaten al geruime tijd achtervolgen.

'Ik geef mijn belastingaangifte vrij als zij haar 33.000 emails vrijgeeft'

4. Hackers uit Rusland

"Wat ik schokkend vind, is dat Donald publiekelijk Rusland heeft opgeroepen om Amerikanen te hacken", was de manier waarop Clinton over veiligheid sprak. Per slot van rekening is Trump vol lof over Poetin. "Het kan ook een dikzak zijn ergens op zijn bed", riposteerde Trump.

'Schokkend dat Trump publiekelijk Poetin oproept om Amerikanen te hacken'

5. Banen, banen, banen

"Ik ben de grote banenmachine", zei Trump over zichzelf tijdens het debat. En werkgelegenheid creëren zag hij Clinton niet doen. Sterker, hij verweet haar "dertig jaar lang te hebben nagedacht" over banenbeleid. "Maar je deed er niks aan." Integendeel, vond Clinton, kijk maar naar de manier waarop ik heb geholpen de Amerikaanse export te vergroten.

'Ik behoud Amerikaanse banen. Jij niet, Hillary'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl