Clinton en Trump voor het debat
NOS NieuwsAangepast

Trump en Clinton strijdlustig over belasting, veiligheid en IS

Op de Hofstra University in Hempstead was afgelopen nacht het eerste debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Het was een fel debat dat ruim anderhalf uur duurde.

Hoewel debatleider Lester Holt van NBC het publiek had gevraagd om stil te zijn, werd er regelmatig gejoeld. De kandidaten spraken als eerste over werkgelegenheid, belastingen en de economie.

Eerste tv-debat Trump en Clinton

Clinton, die Trump consequent aansprak als 'Donald', opende het debat. "We willen een economie voor iedereen, niet alleen voor welgestelde mensen. De rijken moeten meer belasting betalen", zei de Democraat. Ze riep op tot verhoging van het minimumloon en gelijke lonen voor vrouwen.

Ford loopt leeg

Haar tegenstander hamerde erop dat de VS banen verliest aan China en Mexico, mede vanwege handelsovereenkomsten die Clinton heeft gesteund. "In Mexico worden de grootste fabrieken ter wereld gebouwd. En ondertussen loopt Ford hier leeg, we raken duizenden banen kwijt. We moeten voorkomen dat onze banen gestolen worden."

Volgens de Republikein, die zijn tegenstander aansprak met 'minister Clinton', moeten de belastingen juist worden verlaagd. "En we moeten opnieuw onderhandelen over handelsverdragen."

Met dat punt was Clinton het eens. "Maar van zijn belastingplannen profiteren vooral de rijken, zoals Donald zelf. Hij heeft geluk gehad in zijn leven; hij is zijn bedrijf begonnen met 14 miljoen dollar die hij had geleend van zijn vader." Trumps antwoord: "Mijn vader gaf mij een kleine lening in 1975 en nu heb ik een miljardenbedrijf."

'U deed dat expres'

Daarna kwam Trumps belastingaangifte ter sprake. Hij heeft die niet openbaar gemaakt, terwijl Clinton de hare wel heeft gepubliceerd. Volgens de Democraat heeft Trump iets te verbergen. "U heeft jaren geen inkomstenbelasting betaald."

Trump begon vervolgens over Clintons e-mails die ze op een privéserver had staan toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. "Dat was meer dan een fout, u deed dat expres. En het is schandalig. Als u die 33.000 mails openbaar maakt, publiceer ik mijn belastingaangifte."

Veiligheid was het volgende onderwerp van het debat. "We moeten het vertrouwen herstellen tussen gemeenschappen en de politie", zei Clinton. Volgens de Democraat moet systematisch racisme worden aangepakt. "Te veel Afro-Amerikanen en latino's worden opgesloten voor niet-gewelddadige misdaad."

Trump op zijn beurt zei dat law and order belangrijk is op dit moment. "Als we dat niet hebben, hebben we geen land meer." Volgens de Republikein schuimen bendes de straten van steden af. "En veel van hen zijn illegale immigranten."

"Wij hebben het internet uitgevonden", zei Trump over cybersecurity. "Maar kijk eens naar Islamitische Staat; zij verslaan ons nu met eigen middelen." Volgens Trump moet de VS meer doen op het gebied van online-veiligheid en online-oorlogsvoering.

Olie meenemen

En ook op de grond in Irak zijn fouten gemaakt, zei Trump. "Clinton en Obama hebben een vacuüm gecreëerd met de terugtrekking van onze militairen uit Irak. Wij hadden de olie moeten meenemen toen we weggingen, dan was IS niet ontstaan."

Clinton zei daarop dat Trump destijds zelf ook voor de inval van Irak was. Volgens haar ligt de oplossing in het bestrijden van IS-leiders. "En we moeten samenwerken met moslimgemeenschappen hier en in andere landen. We mogen ze niet van ons vervreemden."

Volgens de Democraat beledigt Trump constant moslims, "terwijl zij informatie hebben die veiligheidsdiensten nergens anders vandaan kunnen halen". "Hij heeft geen plan om IS te verslaan."

Geen uithoudingsvermogen

Maar wat Trump wel heeft, zei hij, is het temperament om president te zijn. "Dat is mijn grootste kracht. Ik weet hoe ik moet winnen." De Democraten hebben Trump herhaaldelijk aangevallen op zijn temperament en zijn gebrek aan incasseringsvermogen.

De Republikein zei verder dat Clinton niet het uithoudingsvermogen heeft om president zijn. "Hij zou het daar niet over moeten hebben", zei Clinton. "Totdat hij het werktempo van een minister van Buitenlandse Zaken heeft uitgeprobeerd."

De twee presidentskandidaten sloten het debat vriendelijk af. Beiden verklaarden dat ze de ander zouden accepteren als president, mocht deze de verkiezing op 8 november winnen.

Wie die winnaar wordt, is nog de grote vraag: in de peilingen komt Trump steeds dichter bij Clinton; het verschil zou nog maar een paar procent zijn. In enkele belangrijke 'swingstates' is hij haar zelfs voorbijgestreefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl