Paul Verhoeven na de Nederlandse premiere van de film Elle
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk stuurt film Paul Verhoeven naar Oscars

Elle, de nieuwste speelfilm van Paul Verhoeven, is de Franse inzending voor de Oscars. De film is ingestuurd voor de categorie beste niet-Engelstalige film.

Dit jaar ging de Franstalige film in première op het filmfestival van Cannes. Hoewel de film grote kans maakte op prijzen, bleef het daar bij nominaties. De Britse filmmaker Ken Loach won de Gouden Palm voor I, Daniel Blake.

De film van Verhoeven gaat over de zakenvrouw Michelle, gespeeld door Isabelle Huppert, die wraak wil nemen op haar verkrachter. Het is een bewerking van het boek Oh... van de Armeens-Franse schrijver Philippe Dijan, dat in 2012 werd gepubliceerd.

Amerikaanse productie

Dat Verhoevens film door Frankrijk wordt ingestuurd, is bijzonder. In 1972 stuurde Parijs voor het laatst een film in die niet was geregisseerd door een Fransman. De film, Le Charme discret de la bourgeoisie, van de Spaanse Luis Buñuel won toen ook de prijs.

Verhoeven wilde aanvankelijk dat de film een Amerikaanse productie zou worden, maar week uit naar Frankrijk toen geen enkele Amerikaanse actrice van naam zich aan het verkrachtingsdrama wilde branden.

Het is voor Verhoeven niet de eerste keer dat hij kans maakt op een Oscar. Hij was voor Nederland genomineerd met Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Vierde Man (1983) en Zwartboek (2006), maar won er nooit één.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl