Ken Loach met de Gouden Palm
NOS Nieuws

Gouden Palm Cannes voor veteraan Ken Loach

Op het filmfestival van Cannes is de Gouden Palm uitgereikt aan de film I, Daniel Blake van de Britse regisseur Ken Loach. De sociaal betrokken Loach maakte een verhaal over een timmerman die een hartaanval krijgt en vermalen wordt door de bureaucratie: hij mag niet meer werken, maar hij komt ook niet aanmerking voor een uitkering.

Het is de tweede keer dat Loach de prestigieuze prijs wint. Eerder kreeg hij hem in 2006 voor The Wind That Shakes the Barley.

Loach zei in zijn dankwoord dat het vreemd aanvoelde om een prijs te krijgen in de uiterst luxueuze ambiance van het festival, voor een film die juist over armoede gaat. "Waar wanhoop is, profiteert extreem-rechts", aldus de regisseur. "Een andere wereld is mogelijk en noodzakelijk."

Paul Verhoeven

Ook in de race voor de Gouden Palm was de nieuwe film van Paul Verhoeven, Elle, die gisteravond op het festival in première ging. In die productie speelt de Franse ster Isabelle Huppert de hoofdrol. Verhoeven heeft de film in Frankrijk gedraaid, in het Frans, met een vrijwel volledig Franse crew.

De Iraanse film De Verkoper (Forushande) van regisseur Asghar Farhadi kreeg de prijs voor de beste acteur (Shahab Hosseini) en voor het beste scenario. Beste actrice is de Filipijnse Jaclyn Jose in Ma' Rosa van Brillante Mendoza.

Prijzen Filmfestival Cannes 2016

PrijsTitelRegisseur
Gouden Palm (beste film)I, Daniel BlakeKen Loach (GB)
Grand PrixJuste la Fin du MondeXavier Dolan (CAN)
JuryprijsAmerican HoneyAndrea Arnold (GB)
Beste regisseurBacalaureatCristian Mungiu (RO)
Personal ShopperOlivier Assayas (F)
Beste scenarioForushandeAsghar Farhadi (IR)

Acteur/actrice

TitelActeur/actrice
Beste actriceMa' RosaJaclyn Jose (PH)
Beste acteurForushandeShahab Hosseini (IR)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl