De Deutsche Bank is verwikkeld in een aantal fraudezaken AFP

Koers van aandeel Deutsche Bank op dieptepunt

time icon Aangepast

Een stevig verlies vandaag voor Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. Op de beurs van Frankfurt verloor het aandeel 7,5 procent van z'n waarde.

De koers heeft nog nooit zo laag gestaan. Het aandeel is dit jaar gehalveerd in waarde, in de laatste twee weken meer dan 20 procent.

Dit weekend heeft bondskanselier Merkel zich laten ontvallen dat staatssteun voor Deutsche Bank uitgesloten is. Bij opening van de beurs vanmorgen gleed de koers van Deutsche onderuit en sleurde andere bankaandelen en markten mee. 

Een woordvoerder van de regering haastte zich vervolgens te zeggen dat er geen enkele reden is om te speculeren over steun van de overheid aan Deutsche Bank. 

De bank zelf laat weten dat het aan alle kapitaalvereisten van de toezichthouders voldoet. De bank heeft ook geen hulp gevraagd aan Merkel en zegt in staat te zijn alle problemen zelf op te lossen, zonder een beroep te hoeven doen op de staat.

Averechts

"In de hoofden van beleggers werkt het woord staatssteun averechts, te meer daar het al een tijdje rommelt rond de bank", zegt NOS -economieredacteur André Meinema. "Staatssteun wijst op problemen, op een bank die op omvallen staat, en dus dumpen beleggers het aandeel."

Deutsche Bank zit al een hele tijd in het verdomhoekje van de financiële markten. De bank kampt met wisselingen aan de top, fraudezaken, een boete voor liborfraude, twijfels over de financiële buffers, en dreigende miljardenclaims rond gerommel met hypotheken en rentederivaten.

Eerder deze maand werd bekend dat de Amerikaanse justitie een bedrag eist van 14 miljard dollar, als schikking voor de rol van Deutsche Bank bij Amerikaanse hypotheken in de financiële crisis van 2008. 

Deutsche is één van de grootste banken ter wereld met wereldwijd 100.000 werknemers. Veel Europese banken, waaronder ING, zijn financiëel verknoopt met Deutsche. Volgens het IMF is de Duitse bank een uiterste risicovolle systeembank, "de meeste besmettelijke bank ter wereld".

Het systeemrisco van Deutsche Bank volgens het IMF IMF

STER Reclame