AFP

De Duitse regering wil de regels voor alternatieve behandelaars aanscherpen, meldt de krant Die Welt. Aanleiding is de affaire rond de Duitse genezer Klaus Ross, van wie patiënten zijn overleden.

Ross had een praktijk in Bracht, net over de grens bij Venlo. Hij behandelde kankerpatiënten met bepaalde glucoseblokkers, die alleen maar getest waren op proefdieren. Het Openbaar Ministerie onderzoekt vijf verdachte gevallen, onder wie vier Nederlanders, en kijkt of de patiënten zijn overleden door de omstreden behandelmethode van Ross of aan kanker.

Middelbare schooldiploma

Momenteel zijn er zo'n 43.000 alternatieve genezers in Duitsland. Zij mogen elke vorm van alternatieve geneeskunde aanbieden, van homeopathie tot traditionele Chinese geneeskunde, zolang zij maar geen patiënten in gevaar brengen.

De enige voorwaarden om 'Heilpraktiker' te worden zijn dat iemand minimaal 25 jaar oud is en een middelbare school heeft afgemaakt op vmbo-niveau. Verdere diploma's of kwalificaties zijn niet nodig. Om een eigen praktijk te beginnen moet de gemeente een verklaring afgeven dat de genezer waarschijnlijk geen gevaar veroorzaakt voor zijn patiënten.

Volgens Die Welt wil de regering alleen de toelatingsregels aanscherpen; mensen die al een vergunning hebben, worden niet opnieuw onder de loep genomen.

STER reclame