De persconferentie van het Duitse OM
NOS Nieuws

OM Duitsland onderzoekt vijf verdachte gevallen Klaus Ross

Het Openbaar Ministerie in Duitsland onderzoekt de behandeling van vijf kankerpatiënten in het centrum van alternatief behandelaar Klaus Ross. "Het gaat niet om zeventig gevallen, zoals door media is gemeld." Dat heeft de hoofdofficier van justitie bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Ook worden geen lichamen opgegraven. Forensisch pathologen hebben eerder al gezegd dat zo'n onderzoek niet kansrijk is. Het is volgens hen moeilijk aan te tonen of een bepaalde bijwerking optrad door de ziekte of dat een rechtstreeks gevolg was van toegediende medicatie.

Bij de vijf patiënten gaat het om vier Nederlanders en een Belg. Drie van hen zijn inmiddels overleden. Van de twee andere patiënten is de toestand zeer zorgelijk, zei hoofdofficier van justitie Stahl.

Het behandelcentrum van Klaus Ross

Ross wordt verdacht van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, maar hij ontkent dat hij fouten heeft gemaakt.

Uitbehandeld

Het behandelcentrum in Bracht had vooral Nederlandse kankerpatiënten. De meesten waren in Nederland uitbehandeld. "Ik begrijp heel goed dat mensen een laatste strohalm zoeken als ze uitbehandeld zijn. Het is niet vreemd dat ze dan naar andere therapieën zoeken", zei Stahl.

De kliniek in Bracht bij Venlo ging in 2014 open. Patiënten kregen er een glucoseblokker (3-BP) toegediend die kankercellen zou doden. Die methode is tot nu toe alleen getest op proefdieren en specialisten hebben ervoor gewaarschuwd dat de behandeling verkeerd kan uitpakken.

Klaus Ross heeft zijn patiënten waarschijnlijk een overdosis glucoseblokkers gegeven, zei de Nederlandse oprichter van het behandelcentrum in Bracht onlangs. Volgens hem
liet Ross zijn glucoseblokkers altijd bereiden door Duitse apothekers. Om geld te besparen, zou hij zijn overgestapt op een poeder, dat hij zelf mengde.

Het Duitse OM gaat nu onderzoeken of er inderdaad sprake is geweest van een overdosis. Ook wordt bekeken of de toegediende stof vervuild was, of verkeerd bereid was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl