Gülen zal meewerken aan uitlevering aan Turkije
Als Amerika de Turkse geestelijke Fetullah Gülen wil uitleveren aan Turkije, zal hij daaraan meewerken. In een vraaggesprek met de Duitse omroep ZDF zegt hij: "Als de VS daar ja tegen zegt, dan ga ik." Hij is bereid om terug te keren naar zijn land en wil dan voor een internationale onderzoekscommissie verschijnen. Gülen spreekt zelden met de pers en verlaat vrijwel nooit zijn huis in Pennsylvania.
De 75-jarige geestelijke woont daar al 17 jaar, in het dorp Saylorsburg, zo'n twee uur rijden van New York. De ZDF-ploeg die hem interviewde constateert dat het niet goed gaat met zijn gezondheid. Gülen moet voortdurend door medewerkers worden ondersteund en bij zijn bed heeft hij een alarmknop.
Bewijzen
De Turkse regering beschuldigt hem ervan dat hij achter de couppoging van afgelopen juli in Turkije zit en heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd. Maar Washington wil concrete bewijzen zien van Gülens betrokkenheid.
In Turkije zelf is sinds de mislukte staatsgreep een grootscheepse campagne tegen Gülen-aanhangers gaande. Tienduizenden mensen, vooral in overheidsdienst, zijn opgepakt, ontslagen of op non-actief gezet. De spanningen tussen aanhangers van president Erdogan en Gülen hebben zich ook uitgebreid naar Turkse gemeenschappen in het buitenland, zoals in Nederland.
Erdogan en Gülen waren lange tijd bondgenoten, maar eind 2013 draaide dat helemaal om toen Gülen kritiek had op het hardhandig neerslaan van protesten in het Gezi-park in Istanbul en het sluiten van Gülen-scholen in Turkije.