Geert Wilders in de rechtbank
NOS Nieuws

OM: politici staan niet boven de wet, dus ook Wilders niet

Het proces tegen PVV-fractieleider Geert Wilders moet gewoon doorgaan, stelt het Openbaar Ministerie in een reactie op de verweren van Wilders' advocaat Knoops. "Er is geen sprake van een apert onjuiste vervolging", zegt officier van justitie Sabina van der Kallen.

Wilders staat terecht voor de 'minder Marokkanen'-uitspraken die hij twee jaar geleden deed op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

'Allegaartje'

"Politici staan niet boven de wet. Er is maar één instantie die kan bepalen of de wet is overtreden en dat is de rechtbank", reageert Van der Kallen op het verweer van Knoops dat politici meer moeten kunnen zeggen dan gewone burgers.

Volgens het OM heeft Knoops een 'allegaartje' en een 'potpourri' aan redenen aangedragen om het proces nu al te laten stoppen, maar snijdt geen enkele daarvan hout.

Kiezer

Knoops betoogde eerder vandaag dat een vonnis over de uitspraken van Wilders in feite een oordeel is over het partijprogramma van de PVV en het politieke besluitvormingsproces. Ook zei hij dat het electoraat door een uitspraak van de rechter wordt gepasseerd. Volgens hem worden de uitspraken van Wilders door bijna een miljoen mensen gesteund.

Met Knoops' argumentatie is het OM het niet eens. Niet de kiezer of het politiek bestel staat terecht, en ook niet de PVV voor haar partijprogramma, maar Wilders voor zijn uitspraken in maart 2014, aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl