De rechtbank op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Wilders: proces ondermijnt democratie

Het proces tegen Geert Wilders is een onmogelijke taak voor de rechtbank. Dat betoogde advocaat Geert-Jan Knoops vandaag tijdens de hervatting van het strafproces tegen de PVV-leider.

Een vonnis over de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders is in feite een oordeel over het partijprogramma van de PVV en het politieke besluitvormingsproces, vindt de raadsman. Alleen al daarom moet het proces volgens hem direct worden gestaakt.

In zijn poging om het proces te laten stranden, verwees de advocaat naar het Angelsaksische recht. Conform de daar geldende 'politieke-kwestie-doctrine' is het volgens Knoops de gewoonte dat een rechter geen oordeel geeft over politieke kwesties.

"Gevoelige kwesties moeten in de publieke opinie worden beoordeeld of via de stembus", zei Knoops. Hij wil dat de rechtbank deze doctrine omarmt en het proces stopt.

Volgens Knoops is de strafzaak tegen Wilders een politiek proces. "De rechters moeten zich uitspreken over het soort democratie dat Nederland zou moeten hebben. Het Openbaar Ministerie vraagt indirect om een oordeel over het functioneren van de PVV en haar politieke programma. De rechtbank moet zich hiervoor niet laten lenen.''

Tekortkomingen

Een strafrechtelijk oordeel over de uitspraken van Wilders is in feite een politiek oordeel over het partijprogramma van de PVV, stelde Knoops. "Een programma dat door bijna een miljoen mensen wordt gesteund." Het electoraat wordt door een uitspraak van de rechter gepasseerd, zegt de raadsman.

Wilders moet als politicus meer kunnen zeggen dan een gewone burger, vindt Knoops. De PVV-leider heeft volgens hem met zijn omstreden uitspraken tekortkomingen van de Nederlandse Staat aangekaart. "Het is zijn plicht die tekortkoming te benoemen. Hij neemt die verantwoordelijkheid en draagt oplossingen aan", aldus de advocaat.

Door hem voor deze uitspraken te vervolgen, beperkt het OM volgens Knoops het recht op vrije meningsuiting van Wilders.

Knoops zei dat Wilders met de uitspraken nooit heeft bedoeld dat alle Marokkanen uit Nederland moeten vertrekken, maar hij wilde het probleem van hoge criminaliteitscijfers onder Marokkaanse mannen en jongens aankaarten. En dat er sprake is van een maatschappelijk probleem, blijkt volgens Knoops wel uit de criminaliteitsstatistieken.

Willekeur

De raadsman sprak van willekeur omdat het OM wel Wilders maar niet andere politici voor de rechter heeft gesleept in soortgelijke gevallen. Hij noemde de SP'er Marijnissen en de PvdA'ers Samsom en Spekman als voorbeeld. Die deden ook negatieve uitlatingen over Marokkanen.

Hij wees er verder op dat Wilders in maart 2014 niet kon weten dat zijn uitspraken strafbaar waren. Pas in december van dat jaar kwam er jurisprudentie over de term onverdraagzaamheid, door een arrest van de Hoge Raad in een andere zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl