Ravage in het Hyatt-hotel na de rellen in Charlotte
NOS Nieuws

44 arrestaties Charlotte, burgemeester overweegt avondklok

In het Amerikaanse Charlotte zijn afgelopen nacht 44 mensen gearresteerd vanwege ongeregeldheden. In de stad is twee dagen gedemonstreerd tegen het doodschieten van een zwarte man door de politie.

Gisteravond raakte een demonstrant zwaargewond toen hij werd neergeschoten. Ook acht anderen liepen verwondingen op. Er werden vernielingen aangericht en zeker zestien agenten raakten gewond. De gouverneur van North-Carolina kondigde de noodtoestand aan en riep versterking in van de National Guard.

Vandaag is het rustiger. Om de rust te bewaren overweegt burgemeester Roberts een avondklok in te voeren. Inmiddels worden straten schoongemaakt en gesneuvelde ruiten hersteld.

Volgens Roberts is het weer business as usual in Charlotte, maar niet iedereen heeft vertrouwen in een goede afloop. Een aantal grote bedrijven, waaronder Bank of America en Wells Fargo, heeft hun personeel aangeraden thuis te blijven.

De onrust in de hoofdstad van North Carolina ontstond nadat een zwarte politieagent dinsdag een vermoedelijk gewapende zwarte man neerschoot. De 43-jarige Keith Scott werd gedood op de parkeerplaats van een appartementencomplex. Volgens zijn zus en een getuige had hij geen wapen bij zich, maar ging het om een boek. Ook de politie geeft nu toe dat niet met zekerheid valt te zeggen of de man een vuurwapen had.

Buurtgenoten gingen vervolgens de straat op om te protesteren. Dat liep diezelfde avond nog uit op rellen. Ook gisteravond eindigde een aanvankelijk vredige protestmars in ongeregeldheden. De politie moest traangas en rubberen kogels gebruiken om een woedende menigte uit elkaar te drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl