Rellen tussen politie en betogers in North Carolina

In de Amerikaanse stad Charlotte zijn vannacht rellen geweest tussen de politie en betogers. De politie gebruikte traangas om een woedende menigte uit elkaar te drijven.

De onrust in de hoofdstad van North Carolina begon nadat gistermiddag een zwarte politieagent een gewapende zwarte man had doodgeschoten. Agenten waren naar een appartementencomplex gegaan om een man op te pakken tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd.

Aangekomen bij het gebouw van de verdachte zagen de agenten een andere man een auto uit- en instappen met een wapen. Toen het arrestatieteam de auto naderde, stapte de man opnieuw uit met zijn wapen in zijn hand.

Tot laat onrustig

Op dat moment vonden de agenten hem een bedreiging en één van hen loste een schot. Daarop werd de man, de 43-jarige Keith Lamont Scott, naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij doodverklaard.

Na de schietpartij gingen boze buurtbewoners de straat op. Tot laat in de avond bleef het onrustig en in de loop van de avond en nacht kwam het tot ongeregeldheden. De betogers gooiden stenen, vernielden politieauto's en riepen leuzen van de Black Lives Matter-beweging.  

Tulsa

Eerder op de dag was er in Tulsa, Oklahoma, ook al een betoging tegen politiegeweld. Daar had een blanke politieagent vrijdag een ongewapende zwarte man doodgeschoten die met zijn handen omhoog stond. Gisteren gaf de politie van Tulsa beelden vrij van de schietpartij.

Politiebeelden van fatale schietpartij Tulsa

STER reclame