AFP
NOS NieuwsAangepast

Situatie op Lesbos na rellen van maandag nog altijd gespannen

Hulpverleners op Lesbos zeggen dat de kans op nieuwe onrust in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland groot is. Het is er al overvol en elke dag komen er weer zo'n 100 nieuwe vluchtelingen aan op Lesbos. Die overbevolking is ook de reden dat er maandag rellen uitbraken in het vluchtelingenkamp Moria.

"Het is vandaag rustig op het eiland", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De meeste vluchtelingen die door de rellen en de brand van maandag niet meer in het kamp terecht konden, zijn inmiddels terug. De vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de ravage opgeruimd en nieuwe tenten opgezet. Iedereen is vanavond weer onder zeil." Ongeveer de helft van de slaapplaatsen was bij de brand van maandag verloren gegaan.

Hot spot

Het kamp Moria is eigenlijk gebouwd als 'hot spot'. Het is bedoeld voor het registreren van vluchtelingen die naar Europa kunnen doorreizen. En voor het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije, zoals in EU-verband afgesproken, maar dat verloopt stroef. De zogenaamde Turkije-deal werkt niet goed. Moria is daardoor meer en meer een overvol detentiecentrum geworden.

Volgens Waagmeester zijn mensen gefrustreerd door de uitzichtloosheid van hun situatie. "De vluchtelingen weten niet wanneer de procedure gaat beginnen en ook niet hoe lang die dan gaat duren. Ze weten dat ze moeten wachten maar er wordt ze niet verteld hoe lang."

Volgens advocaten en hulpverleners die Waagmeester spreekt zijn er te weinig ambtenaren om de procedures uit te voeren. Er zijn erg veel onduidelijkheden. Soms worden afspraken zonder reden afgezegd.

Spanning

De hulpverleners vertellen ook dat de onzekerheid en dus de spanning op Lesbos en in het kamp groot blijft. Het is er overvol en vergeet niet dat er elke dag tientallen nieuwe vluchtelingen aankomen. "Het kan dus zo weer gebeuren, vertelt Waagmeester. Nieuwe ruzies en rellen liggen op de loer.

Volgens hulpverleners was het maandag niet de eerste keer dat het misging in het kamp. Sommige organisaties hebben al een paar keer hun medewerkers uit voorzorg tijdelijk uit het kamp weggehaald. "Er zijn vaak kleine irritaties tussen de vluchtelingen onderling en soms wordt het dan even te gevaarlijk."

AFP
Vluchtelingen in de haven van Mytilene, Lesbos
'We voelen ons gevangen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl