NOS NieuwsAangepast

Achttien migranten aangehouden na brand op Lesbos

De dag na de rellen in Lesbos

Na een grote brand gisteravond in een opvangcentrum voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos zijn achttien migranten aangehouden. Negen van hen worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brand die een groot deel van het kamp is de as legde.

De verdachten komen uit Afghanistan, Kameroen, Senegal en Syrië, melden Griekse media. Waarom de rellen ontstonden en het vuur werd aangestoken, is niet helemaal duidelijk. "Er doen meerdere geruchten de ronde. Er zou een hongerstaking zijn geweest, anderen zeggen dat het een georganiseerd protest was dat uit de hand liep. Ik denk dat het een combinatie is geweest", zegt Arianna Kattenberg, medisch coördinator van Stichting Bootvluchteling.

Noodwoningen

In het kamp Moria waren meer dan 4000 mensen ondergebracht, deels in tenten en deels in noodwoningen. Volgens Kattenberg is ongeveer een derde van het kamp verwoest.

Volgens correspondent Bruno Tersago zijn er voortdurend spanningen tussen de verschillende groepen in de Griekse vluchtelingenkampen. De kampen zijn overvol en hebben slechte voorzieningen. De meeste vluchtelingen moeten wachten tot ze worden teruggestuurd naar Turkije, maar dat gebeurt niet of nauwelijks.

Er wordt een veerboot naar het eiland gestuurd, waarop duizend migranten kunnen overnachten. Die boot blijft in de haven liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl