NOS Nieuws

Rellen in vluchtelingenkamp op Lesbos

Rellen in opvangkamp op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos zijn rellen uitgebroken in een opvangkamp voor vluchtelingen.

De vluchtelingen in het opvangkamp Moria gooiden met stenen en stukken metaal naar de politie en staken vuilnisbakken in brand. Ook riepen ze 'vrijheid' en 'open de grenzen'. De oproerpolitie greep in met traangas, maar kon niet voorkomen dat vluchtelingen het hele kamp overnamen. Hulporganisaties en ambtenaren van het Europese asielagentschap EASO die aanwezig waren in het kamp, zijn geëvacueerd.

De rellen braken uit aan het einde van een bezoek van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en de Griekse minister van Migratie aan het kamp. Dijkhoff was in Griekenland om te praten over de afspraken tussen de EU en Turkije. Hij heeft niets van de rellen meegekregen.

Woeste reactie

De vluchtelingen zijn boos over de 'inhumane omstandigheden' in het kamp. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben eerder al hun zorgen geuit over de slechte omstandigheden in het kamp Moria. Daar worden zo'n 3000 vluchtelingen opgevangen.

"Vanmiddag ontsnapten minderjarige kinderen uit een aparte ruimte in het kamp, waarna de bewakers enkele kinderen sloegen", zegt correspondent Lex Runderkamp. "Dat leidde tot een woeste reactie van veel mannen in het kamp."

Vluchtelingendeal

Als gevolg van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije, is kamp Moria een gesloten opvang geworden. Vluchtelingen die illegaal aankomen in Griekenland worden sinds deze maand vastgehouden en teruggestuurd naar Turkije. Alleen als ze asiel aanvragen in Griekenland en de aanvraag wordt goedgekeurd, mogen ze in het land blijven.

In ruil voor elke vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, neemt Europa een Syrische vluchteling op vanuit Turkije. Staatssecretaris Dijkhoff was als voorzitter van de Raad van de Europese Unie in Griekenland om de voortgang van de afspraken te bespreken. Hij sprak onder meer met de Griekse premier Tsipras, de minister van Migratie en andere vluchtelingenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl