Scheidsrechter Danny Makkelie krijgt vanavond hulp van de videoscheidsrechter
NOS VoetbalAangepast

Scheidsrechter Makkelie kijkt uit naar wereldprimeur

Bij het duel tussen Ajax en Willem II, in de eerste ronde van de KNVB-beker, is het vanavond zover. De scheidsrechter krijgt hulp van een videoscheidsrechter: een wereldprimeur. "Hier hebben we heel lang naar uitgekeken", zegt scheidsrechter Danny Makkelie.

Makkelie staat vanavond op het veld om Ajax-Willem II in goede banen te leiden. Maar krijgt daarbij nu dus hulp van veel camera's en collega Pol van Boekel, die als videoscheidsrechter fungeert.

Tweetal met ervaring

Het duo heeft al de nodige ervaring met dit fenomeen. "Ik zit samen met Pol al twee jaar in dit project, arbitrage 2.0", legt Makkelie uit. "De videoscheids behoort ook tot dat project, dus wij lopen eigenlijk al vanaf het begin aan mee. In de testfase hebben we ook al een aantal wedstrijden gedaan, dus wat dat betreft hebben we er wel ervaring mee."

Videoscheidsrechter maakt zijn debuut in Arena

Het is vanavond niet de bedoeling dat Makkelie en videoscheidsrechter Van Boekel constant het spel stilleggen. "Dat mag ook niet volgens het protocol. We moeten voorkomen dat we 300 minuten gaan spelen in plaats van 90. Het terugkijken varieert van 5 tot 15 seconden, maar gebeurt alleen bij wedstrijdbepalende situaties", aldus Makkelie.

Situaties voor videoscheidsrechter

Wat zijn dan die wedstrijdbepalende situaties? "Dan hebben we het over penaltymomenten, een doelpunt waar buitenspel of een overtreding aan voorafging en de wel of niet rode kaarten", legt de arbiter uit.

"En de videoscheidsrechter grijpt alleen maar in als de scheidsrechter een duidelijke inschattingsfout heeft gemaakt", legt Makkelie uit. "Stel dus dat ik vanavond een strafschop geef en Van Pol ziet dat het echt geen overtreding is, dan zal ik mijn beslissing herroepen."

Videoscheids bij Nederlands voetbal

Makkelie beseft dat dat in het stadion tot vreemde situaties kan leiden. Juichende spelers en juichende fans, die dan een halve minuut later krijgen te horen dat het toch geen doelpunt is.

"Daarom is het belangrijk dat je als scheidsrechter heel goed duidelijk maakt dat er communicatie met de videoscheidsrechter plaatsvindt. Bijvoorbeeld door heel overdreven naar je headset te wijzen. Je moet het heel visueel maken voor iedereen op en buiten het veld."

Coach blij met primeur

Willem II-trainer Erwin van der Looi is vanavond ook onderdeel van een primeur. Hij is er blij mee. "Ik juich het gebruik van de videoscheids van harte toe. Hoe eerlijker het voetbal wordt, hoe beter."

De selectie van Willem II kreeg afgelopen maandag al uitleg over hoe het in zijn werk gaat. "Ik denk dat wij er niet eens zo heel veel van gaan merken. Het is natuurlijk vooral communicatie tussen de scheidsrechter en de videoscheidsrechter."

KNVB gaat videoscheidsrechter opleiden

Van der Looi haalt zijn schouders op dat de invoering van een videoscheidsrechter ook weerstand oproept. "Je kunt het hebben over de romantiek van het spelletje, maar er zitten tegenwoordig zo veel belangen in het voetbal, dat ik vind dat je wel met de tijd moet meegaan."

De trainer van Willem II ziet dit pas als een eerste stap. "Wij mogen er als spelers en trainers nu nog niets mee en dat is ook terecht, maar ik hoop dat we er in de toekomst wel een beroep op kunnen doen, net zoals bij het hockey."

Ik heb nu extra hulp om tijdens de wedstrijd geen fouten te maken.

Danny Makkelie

Eerst maar eens kijken hoe het debuut van de videoscheidsrechter vanavond verloopt. Makkelie is licht nerveus. "Ik ben wel wat gespannen. Maar aan de andere kant ook weer niet, want ik heb nu extra hulp om tijdens de wedstrijd geen fouten te maken. Maar het is toch een wereldprimeur. Hopelijk kunnen we laten zien dat het goed werkt."

Donderdag wordt er bij Feyenoord - FC Oss ook gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter. Dan zijn de rollen omgedraaid. Van Boekel staat dan op het veld, Makkelie is de videoscheidsrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl