Hiphopcollectief The Wave wint de Popprijs 2015 tijdens Noorderslag.
NOS NieuwsAangepast

Festivals zoals Noorderslag krijgen toch subsidie

Alle 23 festivals die ondanks een positief advies geen subsidie meer kregen, kunnen toch doorgaan. Minister Bussemaker maakt er ruim drie miljoen euro voor vrij. Dat betekent dat ook popfestival Noorderslag in Groningen en muziektheatergezelschap Orkater subsidie krijgen.

Vorige maand werd bekend dat Noorderslag de subsidie van het Fonds Podiumkunsten zou verliezen. Net als 22 andere festivals werd het wel goed beoordeeld, maar er was gewoon te weinig geld beschikbaar. Van de gevraagde drie ton werd niets overgemaakt.

'Publiek stroomt toe'

Bussemaker springt nu in de bres, vooral voor festivals in de regio. "Door het hele land worden festivals georganiseerd, en het publiek stroomt toe. Ook publiek dat anders niet in aanraking zou komen met cultuur", schrijft ze.

In totaal is er 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Bussemaker wil daarmee tegemoetkomen aan het dringende beroep van de Raad voor Cultuur om de financiering van de cultuursector op peil te houden. Bijna 2,5 miljoen euro gaat naar cultuur- en muziekonderwijs. Muziektheater krijgt er zeven ton bij.

Ontzettend blij

"Dit is fantastisch", zegt creatief directeur van Eurosonic Noorderslag Peter Smidt. Hij zag na een bijeenkomst in Londen een bericht dat het festival toch geld krijgt. "We keken in de zomer hoe we het evenement overeind konden houden, ondanks het wegvallen van de steun. Ik ben ontzettend blij dat de minister toch geld heeft gevonden."

Ook voor Orkater is geld vrijgekomen, maar minder dan het muziektheatergezelschap had aangevraagd. "Het is niet genoeg om de boel op een goede manier overeind te houden. Orkater wordt nog altijd met ruim zeven ton gekort, waardoor het, ondanks de positieve beoordeling, dreigt te marginaliseren", laat het gezelschap weten.

Huis Doorn

Orkater is niet de enige die minder krijgt dan gevraagd. Museum Huis Doorn, waar de laatste Duitse keizer Wilhelm II in ballingschap leefde, krijgt 150.000 euro subsidie van minister Bussemaker. Veel minder dan de ruim vier ton waar het museum om had gevraagd.

Slot Loevestein, waar Hugo de Groot gevangen zat, krijgt 125.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl