De uitreiking van de popprijs op Noorderslag, aan hiphipcollectief New Wave
NOS Nieuws

Orkater en Noorderslag verliezen subsidie; 28 nieuwelingen

De bijna 27 miljoen euro aan subsidie voor de podiumkunsten zijn verdeeld. 23 organisaties verliezen hun subsidie, 28 organisaties krijgen voor het eerst geld.

Bij de verliezers zitten bekende namen als muziekfestival Noorderslag en muziektheatergezelschap Orkater. Voor die laatste is het verlies enorm, de subsidie van ruim 1 miljoen euro per jaar stopt in zijn geheel.

Verbijsterd

Orkater schrijft "met verbijstering" kennis te hebben genomen van het besluit. "Temeer daar Orkater - net als vier jaar geleden - positief is beoordeeld door het Fonds, en er in de afgelopen kunstenplan-periode steeds positieve gesprekken zijn gevoerd."

Noorderslag verliest door het verdwijnen van de subsidie de helft van zijn budget. Een woordvoerder van het muziekfestival laat weten buitengewoon verbaasd te zijn. "We krijgen wel een positief advies, maar geen geld. Het is duidelijk dat het publiek hier iets van gaat merken."

Kikker

Theater Terra, bekend van kindervoorstellingen als Kikker en Dolfje Weerwolfje, verliest ook het hele subsidiebedrag. Het theater had 625.000 euro aangevraagd.

Iedere vier jaar besluit het Fonds Podiumkunsten hoeveel subsidie een gezelschap jaarlijks krijgt. Er is nu een besluit genomen over de periode 2017-2020.

Scherpe keuzes

Het budget van het Fonds Podiumkunsten werd de vorige periode, tijdens de cultuurbezuinigingen, met 30 procent verlaagd en het fonds moest het dit keer met hetzelfde budget doen. Er werden ruim twee keer zo veel aanvragen gedaan voor de periode 2017-2020 als er subsidies zijn toegekend. Vooral bij de festivals waren veel meer aanvragen dan er geld was. Maar 12 van de 54 festivals krijgen subsidie, terwijl 34 festivals een positief oordeel kregen.

"Er moesten opnieuw buitengewoon scherpe en moeilijke keuzen worden gemaakt", zegt Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten. "We maken niet de top 84 van beste gezelschappen, maar kijken naar de aanvragen. Recensenten zullen misschien met een andere verdeling komen."

Dat er gesneden wordt, betekent niet dat er minder gemaakt wordt, zegt Post. "Gezelschappen proberen zo goed mogelijk hun hoofd boven water te houden."

Een voor de leek opvallende subsidie-ontvanger is de succesvolle band De Staat. Die krijgt voor het eerst een structurele subsidie van 236.000 euro. "Het was moeilijk het hoofd boven het water te houden, maar nu hoeven we even niet meer te sappelen. Dit komt vooral het creatieve proces ten goede, we hoeven onszelf niet meer af te remmen", zegt manager Arjo Klingens.

Amsterdam vs de regio

Bijna de helft van het aantal gehonoreerde aanvragen komt uit Amsterdam. Dat is in lijn met het aantal aanvragen uit de hoofdstad.

Driekwart van de gehonoreerde aanvragen komt uit een van de vier grote steden. Het fonds benadrukt dat de voorstellingen wel gespreid over het land worden gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl