Arrestatie van terreurverdachte Ahmad Khan Rahami.
NOS NieuwsAangepast

De vrijgevige kassamedewerker die nu terreurverdachte is

Hij hield van auto's, racen en stond bekend als de aardige jongeman achter de kassa van zijn vaders kiprestaurant. De buurt is verbaasd dat Ahmad Khan Rahami na een schietpartij met de politie is opgepakt voor de bomaanslagen afgelopen weekend in New York en New Jersey.

Amerikaanse media schrijven uitgebreid over de 28-jarige terreurverdachte. "Rahami was heel vriendelijk en stond regelmatig in de fried chicken-zaak", zegt een bekende van de familie tegen de New York Times. "Hij was gek op auto's en had het graag over racen."

Rahami stond in zijn woonplaats Elizabeth, New Jersey, ook bekend als een vrijgevig iemand. "Hij gaf ons zo nu en dan gratis kip omdat we hier regelmatig iets kochten", zegt een vaste klant van het restaurant tegen persbureau AP.

Geen lid terreurcel

Rahami wordt gezien als de enige dader van de bomaanslagen, waarbij tientallen mensen gewond raakten. De Amerikaanse autoriteiten hebben geen aanwijzingen dat hij betrokken is bij een terroristische cel, zegt de gouverneur van de staat New York in een interview met MSNBC.

  • Hollandse Hoogte | AP
    Op een drukke straat in New York in de wijk Chelsea raken 29 mensen gewond bij een explosie
  • EPA
    Politie doet onderzoek op de plaats van de explosie
  • Reuters
    Agenten van de FBI bij het kiprestaurant van Rahami's vader
  • Reuters / NOS
    terreurverdachte Ahmad Khan Rahami

Rahami is geboren in Afghanistan en kwam in 1995 naar de VS, toen zijn vader asiel aanvroeg. Volgens een jeugdvriend van de 28-jarige verdachte beweerde de vader dat hij vroeger tegen het Sovjet-leger had gevochten in zijn geboorteland. Het familiehoofd zou tegen IS en de Taliban zijn geweest.

Het restaurant van de familie Rahami is altijd open. De overlast door luidruchtige klanten in de kleine uurtjes leidde regelmatig tot een bezoek van de politie. In 2011 kwam het tot een rechtszaak. De familie vond dat het stadsbestuur en de politie te streng optraden vanwege hun religie.

Opgepakt voor steekpartij

Rahami zelf heeft rechten gestudeerd. Onduidelijk is of hij deze studie heeft afgemaakt. In 2014 werd hij opgepakt in verband met een steekpartij. De Afghaanse Amerikaan zou iemand in het been hebben geraakt met een mes, maar het kwam nooit tot een rechtszaak.

Een jeugdvriend vertelt aan de New York Times dat Rahami een aantal jaren geleden flink was veranderd. Hij was volgens een van zijn broers naar Afghanistan en Pakistan gegaan en daar mogelijk geradicaliseerd. Rahami liet zijn baard staan en verruilde zijn westerse kledingstijl in voor moslimgewaden.

Het opsporingsbericht

Afgelopen weekend vonden agenten vingerafdrukken van Rahami op een van de explosieven die niet was afgegaan. Hij was ook te zien op camerabeelden in de buurt waar de bommen explodeerden. De beelden werden op Amerikaanse televisie uitgezonden om hem op te sporen.

Slapend voor een bar

Een bareigenaar herkende Rahami. Hij lag te slapen voor de deur van de bar. Toen Rahami de politie zag, opende hij onmiddellijk het vuur. Een kogel uit zijn vuurwapen trof een agent in zijn hand. Zelf raakte Rahami ook gewond.

Hij is onder meer aangeklaagd voor poging tot moord op vijf politieagenten. De aanklacht voor het plegen van de bomaanslagen zal nog volgen. Rahami's borgsom staat op 5,2 miljoen dollar.

Verdachte van bomaanslag in New York opgepakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl