NOS NieuwsAangepast

Explosie op straat in New York, geen terreur zegt burgemeester

Explosie in New York

In een drukke straat in New York zijn 29 mensen gewond geraakt bij een explosie. Volgens burgemeester De Blasio zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het om een terreuraanslag gaat. Hij sprak wel over opzet. Een gaslek wordt uitgesloten.

De ontploffing was om 20.30 uur plaatselijke tijd in de wijk Chelsea in Manhattan, waar veel uitgaanspubliek op straat was. De Blasio zegt dat niemand levensbedreigend gewond is geraakt. De meesten liepen schaaf- en snijwonden op door rondvliegend glas.

Vier straten verder werd mogelijk een tweede explosief gevonden. Het gaat om een snelkookpan die met draden is verbonden met een mobiele telefoon.

De pan is met een robot verwijderd en naar een schietbaan van de politie overgebracht. Daar wordt hij verder onderzocht.

Een dergelijke bom werd ook gebruikt voor de aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013. Daarbij vielen toen drie doden en 260 gewonden.

Het is onbekend wat er precies is ontploft in Chelsea. Amerikaanse media melden dat het mogelijk gaat om een explosief in een vuilnisbak. The New York Times zegt dat opsporingsdiensten uitgaan van een zelfgemaakte bom.

De explosie was voor de deur van een blindencentrum op West 23rd Street, een drukke verkeersader. In de omgeving zijn veel ramen gesneuveld. "We snappen niets van het doelwit of het belang ervan", zegt een anonieme gemeenteambtenaar tegen de krant. "Het was bij een stel vuilcontainers op een willekeurig trottoir."

De explosie staat volgens burgemeester De Blasio niet in verband met een pijpbom die gisteren afging bij een hardloopwedstrijd in Seaside Park in buurstaat New Jersey. De start van de wedstrijd was uitgesteld, omdat er meer inschrijvers waren dan verwacht, en omdat een rugzak was gevonden waarvan onduidelijk was wie de eigenaar was.

De pijpbom zat verstopt in een afvalbak. Toen hij ontplofte, was er niemand in de buurt. Als de deelnemers op de aangekondigde starttijd waren vertrokken, zou er "een flink aantal mensen" in de buurt zijn geweest van de plek waar de bom ontplofte, zegt het Openbaar Ministerie.

De opbrengst van de benefietloop was bestemd voor mariniers en marinepersoneel.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump sprak al van een bomaanslag in New York voordat de autoriteiten details over de explosie bekend hadden gemaakt.

"In New York is een bom ontploft en niemand weet wat er aan de hand is", zei hij toen hij in Colorado uit zijn vliegtuig stapte. "Het is verschrikkelijk wat er in de wereld en in ons land gebeurt. We moeten harder worden, slim en waakzaam."

Zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton wilde nog niet van een bomaanslag spreken. "We moeten het onderzoek afwachten", zei ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl