Trucks die gisteravond werden geraakt door raketten AFP

De Syrische afdeling van het Rode Kruis stopt drie dagen met de hulpverlening in de provincie Aleppo. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt na de aanval op een konvooi in de provincie Aleppo. De veiligheid van de hulpverleners kan niet worden gewaarborgd.

Eerder zeiden het Rode Kruis en de VN al dat ze de hulpkonvooien in Syrië opschorten. Gisteravond werden bij de plaats Urm al-Kubra trucks met hulpgoederen gebombardeerd. Daarbij zijn dertien medewerkers van de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis, om het leven gekomen.

De vrachtwagens zouden zijn aangevallen door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, maar de VN kan dat niet bevestigen. Het Syrische regeringsleger had eerder op de avond bekendgemaakt dat er een einde was gekomen aan het staakt-het-vuren. 

Daarom stuurt het Rode Kruis voorlopig geen hulpkonvooien op pad. "We hadden iets gepland voor vier plaatsen in Syrië", zegt een coördinator van de hulporganisatie, "maar we willen eerst de situatie opnieuw in kaart brengen."

Zeer zorgelijk

Volgens de coördinator zijn de hulpverleners in shock na de dood van de vrijwilligers van de Rode Halve Maan. "Een medewerker raakte zwaargewond toen de trucks geraakt werden door raketten. Het duurde twee uur voordat onze reddingswerkers hem konden bereiken. Hij is niet veel later bezweken aan zijn verwondingen."

Door de aanval op het hulpkonvooi hebben zo'n 78.000 mensen geen medicijnen, voedsel en dekens gekregen. De coördinator noemt de situatie in de provincie Aleppo zeer zorgelijk. "Het is lastig om in te schatten wat er de komende uren gebeurt. Hoogstwaarschijnlijk laaien de gevechten weer op."

Weinig hoop

Later vandaag bespreken twintig landen, waaronder de VS en Rusland, de eventuele mogelijkheden voor een nieuwe wapenstilstand. Het bestand op de grond heeft officieel een week standgehouden. 

Het Kremlin heeft al gezegd dat er weinig hoop is op een nieuw staakt-het-vuren in Syrië. De regering in Moskou sprak daarnaast zijn zorgen uit over de situatie in het land. Rusland zegt dat de aanval op het hulpkonvooi wordt onderzocht. Het Kremlin komt vanmiddag of vanavond met een verklaring. 

Volgens minister Koenders lijkt de aanval "in alles op een oorlogsmisdaad." "Hulpverleners en VN-medewerkers zetten zich met gevaar voor hun eigen leven in, maar lijken totaal vogelvrij verklaard te zijn in Syrië." Koenders benadrukt dat een verlenging van de wapenstilstand afhankelijk is van de houding van de VS en Rusland.

STER reclame