NOS NieuwsAangepast

Den Haag klaar voor koninklijke rijtoer

Oranjefan Oscar hoopt jurk Máxima als eerste te zien

In Den Haag is hard gewerkt langs de route van de Glazen Koets. Zo zijn op verscheidene plekken rubbermatten neergelegd, die moeten voorkomen dat de paarden tijdens de rijtoer van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof uitglijden.

Ook zijn de ruimten tussen de beweegbare palen in de wegen dichtgemaakt. "Ze willen natuurlijk niet hebben dat de paarden tussen die palen door glippen", zei een van de mensen die langs de route alles in orde maakten.

In de Ridderzaal op het Binnenhof, waar koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest, hebben bloemisten boeketten geplaatst. "Dit jaar is gekozen voor seizoensbloemen als gladiolen, dahlia's en asters", zei een van de bloemisten in het Radio 2-programma Ekdom In De Ochtend.

Veiligheidscontroles

De eerste bezoekers stonden vanochtend vroeg al langs het parcours, onder meer bij Paleis Noordeinde. Zij hopen daardoor niets te missen van de rijtoer en de balkonscène bij het paleis.

Dit is de route die de paarden vandaag lopen

Om 13.00 uur vertrekt het koningspaar van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Het is voor het eerst dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima met de Glazen Koets rijden. Normaal wordt de Gouden Koets ingezet, maar die wordt nu gerenoveerd. De Glazen Koets is in 1826 aan koning Willem I gegeven en is daarmee de oudste koets van de Koninklijke Stallen. Het rijtuig is onlangs voor een bedrag van 1,2 miljoen euro gerenoveerd.

De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen om geen grote tassen mee te nemen; anders zijn bezoekers veel tijd kwijt bij de veiligheidscontroles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl